"LOVĆENU VRATITI KAPELU, OKRUGLU KAO KAMILAVKA": Obeleženo pola veka gradnje crkve Sv Petra Cetinjskog i rušenja NJegoševe kapele

V. V.

02. 10. 2022. u 14:55

DVA datuma, jedan na ponos,proslava 50 godina od početka gradnjecrkve Svetog Petra Cetinjskog na Prčanju, i drugi koji je „čin nasilja i gaženja Njegoševog amaneta", pola veka rušenje njegove lovćenske kapele, obeleženi su svečanom akademijom koja je održana u Kulturnom centru „Nikola Đurković" u Kotoru, a organizovala je kotorska Srpska pravoslavna crkvena opština.

Foto: Jutjub/Printscreen

Skup je blagoslovio Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović a onda istakao da je rušenje lovćenske kapele i gaženje Njegoševog amaneta „čin nasilja i znak velike nesreće za Crnu Goru".

Foto: Jutjub/Printscreen

- Sa druge strane, kada pogledamo kao hrišćani i verujući ljudi, možemo reći da se kapela žrtvovala, da se na nebo vaznela, da ona živi novim životom i deluje sa neba. Prvi znak njenog novog života bila je prčanjska kapela Svetog Petra koju je podigao blaženopočivši otac Momo Krivokapić, jedan od retkih sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske koji je u potpunosti podržavao blaženopočivšeg mitropolita Danila Dajkovića, u njegovoj neravnopravnoj borbi za očuvanje kapele i amaneta Njegoševog.

Mitropolit Joanikije istakao je da oni nisu bili sami, pridružio im se veliki broj profesora, intelektualaca, umetnika, pesnika, pa i danas ima onih koji su "u vreme komunističkog terora bili na strani istine, na strani crkve, Njegoša i njegove zavetne kapele."

Ta neravnopravna borba i danas je veoma važna, rekao je mitropolit Joanikije a potom je kao "svedok vremena rušenja kapele na Lovćenu" govorio Matija Bećković.

- Nisu samo u redovima turskog zuluma "crkve letele sa brda na brdo", već i u vreme naših domaćih zuluma i zulumćara. Pre pola veka, Njegošava kapela sa Lovćena "doletela" je na breg tihoga kanala u Perčanj, kako je Prčanj u svojoj pesmi nazivao vladika Rade. Kao što je ikona izraz težnje da vidimo Boga, tako je i kapela na Prčanju bila izraz težnje da vidimo oburdanu kapelu na Lovćenu. Kao što ikona nema replika, nego dvojnica i ostaje jedna jedina ma koliko se umnožavala, tako i lovćenske kapele ma koliko ih ima širom sveta, ostaju da dozivaju onu jednu jedinu i neoborivu. Prčanjsku crkvu Svetog Petra, prvu izbeglicu sa Lovćena, dočekao je tada jedva znani, mladi paroh kotorski Momčilo Krivokapić - rekao je Bećković.

Foto: Jutjub/Printscreen

On je potom podsetio da je kapelu na vrhu Lovćena podigao vladika Rade i ostavio amanet da u njoj bude sahranjen.

- Došlo je vreme da se u slobodnoj, građanskoj, evropskoj, sekularnoj Crnoj Gori crkvi dopusti da obnovi svoju crkvu,da se vladici vrati vladičanstvo, da se njegov grob uteši svećom i kandilom, da se Lovćenu vrati srušena crkvica svetog Petra okrugla kao kamilavka...Besmisleno je da pevamo „Lovćen nam je oltar sveti" a da oltara nema - kazao je Bećković.

Novinar i publicista Jovan Markuš podsetio je gradnju crkve Svetog Petra na Prčanju koju je projektovao arhitekta Savo Ristov Krivokapić i koja je savremena replika nekadašnje kapele na Lovćenu.

U muzičkom delu programa učestvovali su mešoviti i dečji hor  Srpskog pevačkog društva "Jedinstvo" i violinistkinja Dušica Kordić. Maturantkotorske Gimnazije Luka Samardžić kazivao je pesmu Dušana Radovića  "Veći grob za novu smrt". Priređena je izložba akademskih slikara i vajara koji su se i kroz svoje umetničke iskaze pobunili protiv rušenja kapele na Lovćenu.

Svečanoj akademiji su između ostalih prisustvovali predsednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja, potpredsednik Opštine Siniša Kovačević, predsednik Opštine Tivat Željko Komnenović, vladika mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, arhijerejski namesnik kotorsko-tivatski, paroh kotorski, protojerej Nemanja Krivokapić. Moderator programa bio je Slaviša Čurović.

Danasu crkvi Svetog Petra Cetinjskog na Prčanju služio je svetu arhijerejsku liturgiju mitropolit Joanikije sa više arhijereja i sveštenstvom.

BONUS VIDEO: SEĆANjE - Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pogledajte više