ZELENO SVETLO ZA REBALANS: Zakonodavni odbor predložio narodnim poslanicima da usvoje nove odluke

Z. Z.

27. 09. 2022. u 08:12

UOČI glavne rasprave o rebalansu budžeta i predlogu odluke o zaduživanju koja je zakazana za sutra vladine predloge razmatraju skupštinski odbori.

Foto Vlada CG

Tako je Zakonodavni odbor konstatovao da je usklađen sa zakonom i predložio parlamentu da ga usvoji.

Ta rešenja razmotriće i matični Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, a u resoru finansija se nadaju da će dobiti podršku poslanika i na vanrednoj sednici u sredu, jer kako je ocenjeno, od usvajanja tog akta zavisi servisiranje svih obaveza do kraja godine.

- Obaveza nam je da isplatimo usklađene penzije, razliku, ali i jednokratnu pomoć penzionerima. Osim toga, treba obezbediti novac za zdravstvo jer su nedostajuća sredstva za tu oblast 65 miliona evra. A sve obaveze nisu ukalkulisane u postojeći budžet pa je rebalans neophodan, ponovljeno je više puta iz Ministarstva finansija.

Branko Radulović, iz Pokreta za promene, ocenio je da se ne može običnom raspravom na Odboru rešavati složena situacija u državnim finansijama.

- Predlažem da se održe dve tematske sednice, na kojoj bi se razmotrilo šta su radili prethodni ministri, od Igora Lukšića pa do ministra finansija Milojka Spajića. To je način da se izbegne kolaps pred kojim se Crna Gora nalazi. Na prvoj sednici razmotrili bi ekonomsku situaciju i finansijsku, a na drugoj energetsku situaciju - poručio je profesor Radulović i ponovio da je država pred bankrotstvom i zatražio da se okupe svi oko istog cilja, a to je da se spasi država od bankrota.

Predlog Radulovića nije prihvaćena, ali mu je predloženo da podnese inicijativu pa da se poslanici izjasne, tako da će rasprava na odborima i vanredna sednica o rebalansu i predlogu zaduživanja od 350 miliona biti održane sutra.

Pogledajte više