NA OGNJIŠTU PREDAKA: Posle 162 godine na Bovanu Kadića kod Danilovgrada veliko sabranje

V.K.

24. 09. 2022. u 09:39

POSLE 162 godine na Bovanu Kadića kod Danilovgrada, ognjištu predaka, sabraće se večeras u 19 časova bratstvenici, ali i svi oni koji vuku korene od Kadića -Nišavići, Pešići, Pavlovići, Kadije, Radnići, Kljajići, Veličkovići, Filimonovići, Palibrci, Cikatići, Gardovići, Kandići, i svi drugi Kadići.

FOTO: Privatna arhiva

Ubistvo crnogorskog knjaza Danila Petrovića od strane Todora Kadića 31. jula 1860.na kotorskoj rivi, najskuplje su platili njegovi bratstvenici, rođaci i prijatelji. Nad njima je izvršen pravi genocid. Ono što je zatečeno na Bovanu ubijeno je produženom  rukom knjaževog brata vojvode Mirka i njegovog sina Nikole, koji je seo na krvavu stolicu svoga strica.

Kuće su popaljene, imovina opljačkana, prodata ili uništena. Na mestu pogroma izgrađen je dobročinstvom Žarka Pavlovića – Kadića  spomenički kompleks sa letnjom pozornicom, pomoćnim objektima  i parohijskim domom u čijem centru dominira manastir Svetog  Dimitrija Solunskog, koji je sada metoh Manastira Ostrog.

U završnoj fazi štampe je i obimna studija „Kadići od Bovana do naših dana“, predstavljajući priloge za monografiju bratstva, koje se i nakon pogroma sačuvalo u raznim krajevima i pod drugim prezimenima, i ako su vlastodršci Petrovići na Crnogorskom senatu doneli odluku „da  niko od Kadića, niti dete od njihove odive može ostati u granicama Crne Gore dok je sveta i veka“.

Njeni autori su Milan Stojović, publicista i novinar i prvi i sadašnji direktor Fondacije Bratstvo Kadića, čije je sedište  u Danilovgradu i Milorad  Dudi Kadić. 

Na letnjoj pozornici na Bovanu, biće izveden kulturno-umetnički program „Kadići na ognjištima predaka“ nakon 162 godine, uz blagoslov mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija. Stihove o Kadićima govoriće Matija Bećković i Blagoje Baković, dok će srcem za Kadiće pevati Danica Crnogorčević. Scenski program „Knjaz Danilo i Kadići“ prema epskoj poemi Boža Đuranovića i starim zapisima  izvode glumci: Aleksandar Dunjić, Nebojša Kundačina i Sonja Jauković, i narodni guslari Slavko Jeknić i Maksim Vojovodić.

BONUS VIDEO:

U ČAST SRBIJI: Pogledajte video sa Tajms skvera

Pogledajte više