POSTIGNUT KONSENZUS MEĐU ČLANOVIMA IZBORNE VEĆINE: Javnosti se obratio mandatar Miodrag Lekić

V.K.

15. 09. 2022. u 13:23

PREGOVORI predstavnika parlamentarne većine o formiranju vlade završeni su danas u Skupštini Crne Gore, a nakon sastanka javnosti se obratio lider Demosa Miodrag Lekić.

Foto: v.k.

Njegovo saopštenje prenosim u celosti:

- Postignuti konsenzus među svim članovima izborne većine oko kandidata za mandatara jeste početna faza koju treba nastaviti maksimalnom ozbiljnošću i poštovanjem ustavno-demokratskih pravila.

Kao što sam istakao na zajedničkim sastancima, na kojima se nisam ni u jednom trenutku samopredlagao za mandatara, od posebnog značaja jeste izgrađivanje poverenja u našoj koaliciji, kako bismo i na taj način mogli da ostvarimo programske ciljeve i očekivanja građana. U svakom slučaju, osmišljenim dogovorom političkih subjekata većine ukupan politički proces se vraća u okvire pune legalnosti i demokratskih pravila. To nije bio u dovoljnoj meri slučaj u ranijem periodu kada su značajnu ulogu u stvaranja vlada imali različiti faktori van ustavne legalnosti suverene, pravne i sekularne države.

Makar bilo teže stvarati vladu na osnovu demokratskih pravila i dogovora, pozivam kolege da poštovanjem demokratskih standarda i političke kulture istrajemo u formiranju regularne i kredibilne vlade. Spremni da se za svaki rezultat preuzme konkretna pojedinačna i kolektivna odgovornost pred građanima Crne Gore. 
Jer, kontrolni paket demokratije pripada jedino građanima - poručio je Lekić.
 

Pogledajte više