ZBOG KRAĐE ŠLJUNKA PRIMORJE BEZ VODE: Nezakonita eksploatacija iz rečnih korita Crnu Goru godišnje "košta" 30 miliona evra

I. D. S.

13. 09. 2022. u 06:00

SVI članovi Vlade saglasni su da se eksploataciji šljunka iz crnogorskih reka mora stati na kraj kako bi se sprečila njihova dalja devastacija kao i ugrožavanje vodosnabdevanja crnogorskog primorja. S druge strane, građanski aktivista Vuk Vujisić ističe da nadležni ne samo da ne rade svoj posao, nego i pokrivaju počinioce krivičnih dela koji udruženi godišnje opljačkaju državu za 30 miliona evra.

Foto "Fejsbuk"

Premijer Dritan Abazović je kazao da je Regionalni vodovod pre samo nekoliko godina mogao da isporuči preko 2.000 litara u sekundi što je sad palo na 250 sa tendencijom daljeg pada.

- Eksploatacija šljunka je svakako jedan od značajnih razloga za to. Ne možemo ga suzbiti u meri u kojoj želimo zbog zakonskih procedura. I kad se neko zaustavi, nema osnova da se neko kazni ko nije zatečen pri vršenju krivičnog dela. Često imaju i dojave da će inspekcija da dođe. Scene apokalipse su oko KAP. Ako se pitaju gde je materijal, ako interesuje inspekciju, ja ću im reći. On je iza KIPS-a, prekoputa. Tamo vam je sav materijal jedne aktuelne firme koja se mnogo pominje ovih dana u medijima. Ne kritikujem, ne iznosim optužbe, da li imaju papire ili ne neka drugi utvrđuju. Ogroman materijal koji je vađen iz reke se nalazi kod glavnog centra KIPS. Tamo ćete naći korita mnogih crnogorskih reka. Svako može to da vidi. Ako ima dron sasvim je jednostavno. To su nepregledne dine šljunka koji je iznošen iz reka - rekao je Abazović i pojasnio da misli na kompaniju "Bemaks".

On smatra da delo treba kvalifikovati kao uništavanje životne sredine, jer samo tako država neće imati problem sa vodom. U suprotnom, kako je rekao, primorje tokom leta neće imati vode.

- Državni organi ne čine ništa kako bi sačuvali reke, vodosnabdevanje i životnu sredinu - tvrdi Vujisić. - Asfaltne baze na reci Cijevni (iza KIPS) nemaju građevinsku niti vodnu dozvolu, to znaju naše institucije, ali i donosioci odluka. Pranjem kamiona i mašina one kontroverzne firme koju premijer pominje, godinama se ispuštaju otpadne vode koje atmosferskom kanalizacijom završavaju u koritu sada presušene Cijevne. Neke asfaltne baze na obali su bile zapečaćene pa su radile uprkos pečatu, kažu, po nečijem nalogu iz Vlade kako bi se na vreme otvorio bulevar Podgorica - Danilovgrad, gde je izvođač radova "Tehnoput MNE".

DO PET GODINA ROBIJE

DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu pravde Bojan Božović kazao je da će izmene Krivičnog zakonika propisivati novčanu ili kaznu zatvora do jedne godine za one koji neovlašćeno eksploatišu rečni nanos.

- Međutim, ko eksploatacijom rečnog nanosa ošteti korito, obalu ili regulacione objekte, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčano - pojasnio je Božović.

Pogledajte više