ZA LAŽNE DIPLOME SPREMNO 300 TUŽBI: U crnogorskom javnom sektoru oko 35.000 radnika sa falsifikovanim ispravama o stečenom znanju

I.D.S.

07. 09. 2022. u 07:10

OSNOVNOM državnom tužilaštvu predati su dokazi o falsifikovanim diplomama protiv 54 osobe i to medicinskog osoblja iz Pljevalja. Pored već predatih dokaza, organizacija Alternativa Crna Gora pripremila je tužbe protiv još 300 osoba sa istim dokazima. Prema rečima koordinatora Alternative Zarije Pavićevića koji u saradnji sa Ministarstvom prosvete intenzivno radi na otkrivanju lažnih diploma u javnom sektoru, kaže da su procene da ih ima oko 35.000.

Foto: Alternativa

- Prema našim nezvaničnim informacijama, oko 40 odsto je lažnih diploma, što je svakako na zabrinjavajućem nivou. Većina tih diploma nam dolazi sa iste adrese, u pitanju su Sokolac, Novi Sad, Beograd, Kosovska Mitrovica, Tutin. Brojne su lažne diplome sa univerziteta "Nikola Tesla", "Union", "Hipokrat", "Dositej Obradović", "Brčko"... Stanje u vezi sa sumnjivim diplomama posebno je alarmantno u zdravstvu, ali ne zaostaju mnogo ni prosveta niti policija - kazao je Pavićević.

Foto: Fejsbuk

Navodi i da su u sumnjivim diplomama nailazili na slučajeve državnih službenika koji su, u roku od jedne godine uspeli da završe četiri, da su i diplomirali pre nego je fakultet počeo sa radom.

- U našem vlasništvu je i nekoliko diploma koje su potpisane od strane vlasnika škola koji prethodno nisu čak ni registrovani. Imamo slučaj medicinske sestre u bolnici u Pljevljima, koja je srednju školu završila u Tutinu, u ustanovi koja je otvorena nakon sticanja njene "diplome". U jednom slučaju čovek je dobio zvanje diplomiranog informatičara za godinu. Imamo i slučaj gde je nostrifikovana diploma šest meseci pre nego je osoba "diplomirala". Svaki će se slučaj ispitati i biće procesuiran - poručio je Pavićević.

Sve dokaze i prijave, kako kaže, dobijaju od građana, koji u značajnoj meri pomažu u otkrivanju "diploma", ali i da odličnu saradnju ima i sa Ministarstvom prosvete.

- Ipak, glavni deo posla je na tužilaštvu. Koliko smo upućeni, već su krenuli u prikupljanje dokaza po našoj prijavi za medicinsko osoblje Opšte bolnice Pljevlja, JU Eko Bajka - Pljevlja i Dom starih, takođe iz Pljevalja. Na udaru će biti medicinski, prosvetni radnici, kao i policijski službenici - najavljuje Pavićević. 

POD LUPOM INOSTRANE ISPRAVE

IZ Ministarstva prosvete nedavno su najavli izmene i dopune Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija u cilju utvrđivanja jasnih i detaljnijih kriterijuma za priznavanje isprava, kao i unapređenja modela priznavanja. Kako je objasnio prvi čovek tog resora Mimior Vojinović, očekuje se da se kroz te izmene "i mladi ljudi okrenu kvalitetnijim fakultetima, a ne ustanovama u kojima misle da mogu lako doći do diplome".

Pogledajte više