I DEMOKRATSKI FRONT NADA SE MESTU PREMIJERA: Ime mandatara za dve nedelje, novo i rukovodstvo skupštine

Veliša Kadić

04. 09. 2022. u 07:00

POSLE dve godine lutanja, dve propale vlade, mnogo svađa, uvreda, optužbi, pobednici izbora 30. avgusta 2020. godine ponovo su zajedno, najavljujući eliminaciju svake mogućnosti učešća Demokratske partije socijalista u izvršnoj vlasti u bilo kojoj formi.

Foto: V.K.

U planu je i nastavak demontaže bivšeg režima, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, rešavanje socio-ekonomskih problema, izbor Sudskog saveta, članova Ustavnog suda.

Koalicija "Za budućnost Crne Gore" kao nosilac pobede ima najveću odgovornost, ali i "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo". U narednih 15 dana treba da kandiduju mandatara za sastav nove vlade i izaberu rukovodstvo Skupštine Crne Gore. Ovo će biti prva vlada gde će ministri (možda i premijer) biti iz redova Demokratskog fronta.

Nova vlada će biti politička, a od efikasnosti njenog rada zavisiće i koliko će trajati. Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF Andrija Mandić, saopštio je da će izbor mandatara biti rezultat razgovora i dogovora.

- Potpisali smo politički sporazum, gde smo se obavezali da ćemo formirati novu vladu. Zapisali smo i jednu veoma važnu stvar - ne želimo da se neko meša u naše međusobne dogovore. Vrata vlade otvorena su za autentične predstavnike manjinskih naroda u Crnoj Gori, tako da bi podrška toj vladi trebala da bude značajno veća od broja 41 koji je osnovni broj parlamentarne većine - saopštio je Mandić.

On je podsetio da se parlamentarna većina dogovorila da izbor nove vlade prati i izbor novog skupštinskog rukovodstva. Govoreći da li se razmatra ideja da premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ostane na čelu Vlade, na što je i sam spreman, Mandić poručuje da će svi predsednici stranaka izaći sa svojim predlozima. Na poruku iz Brisela da neće dati podršku evropskom putu Crne Gore ukoliko DF bude u Vladi, Mandić odgovara:

- Crna Gora želi da donosi odluke o sebi i ne želimo više da nam se iko meša u naše unutrašnje poslove. Neki briselski činovnici su se zbunili, misle da ako su prethodne dve godine kadrirali da će to činiti i nadalje. To vreme je za nama. Crna Gora ima pravo, kao i sve druge evropske države, da sama sebi bira vlast.

DF: POVERENjE MANDIĆU

FUNKCIONERI, članovi i simpatizeri DF smatraju da Andrija Mandić treba da bude novi premijer.

- Prirodno je da premijera daje onaj koji je najjači u DF. Lično mislim da to treba da bude Andrija Mandić - kazao je poslanik Jovan Vučurović.

Istog mišljenja je i poslanica Jelena Božović:
- Ozbiljne vlade bez DF nema, kao što bez DF nema ni ozbiljnog obračuna sa kriminalom i štetnim nasleđem DPS. Zato premijera ne treba ni tražiti u bilo čijim, osim u redovima DF, a to mesto svakako pripada Andriji Mandiću.

Sličnog stava je i njegov politički saborac Nebojša Medojević, koji za "Novosti" podseća da je totalitarni režim pao voljom naroda, ali da demokratija još nije trijumfovala.

- Uspeli smo da porazimo najopasniju mafiju Evrope, bez kapi krvi, bez ijednog incidenta. Ali, za očuvanje ove naše pobede neophodno je nemilosrdno očistiti korov i eleminisati štetočine i neprijatelje demokratije. Ako se odmah i do kraja ne demontira totalitarni sistem, on će vremenom biti obnovljen. Ne smemo dozvoliti da se Đukanović i njegova banda izvuku od odgovornosti i da nastave da kontrolišu političke i ekonomske tokove u zemlji - kaže Medojević.

POSLOVNIK

PREMA poslovniku Skupštine, sednica vanrednog zasedanja mora se završiti do kraja septembra. Ustav propisuje da predsednik države, u ovom slučaju Milo Đukanović, novog mandatara treba da predloži do 19. septembra, odnosno mesec dana nakon pada Vlade Dritana Abazovića.

Iako se sporazum uveliko slavi, juče se pojavila bojazan da bi on mogao biti opstruiran.

U slučaju da zahtevi SNP i URA o učešću u novoj izvršnoj vlasti budu preveliki, to bi moglo da izazove nezadovoljstvo ostatka većine, pa bi Abazovićeva vlada u tehničkom mandatu ostala tu sve do novih izbora. Premijer je poručio da će i URA imati svoje zahteve nakon čega je usledila reakcija lidera Demokrata Alekse Bečića koji je poručio da novog sporazuma ne bi bilo da oni nisu srušili vladu:

- Nadamo se da će kolege shvatiti koliko su pogrešile. Mi smo svojim potpisom ispružili jednu ruku, a drugu spremili za udarac, ako neko krene da blefira, pregovara sa DPS ili čuva fotelju proisteklu iz koalicionog aranžmana sa ovom partijom.

Pogledajte više