STEJT DEPARTMENT NUDI POMOĆ: SAD razmatra kako da najbolje odgovore na zahteve za podršku Vladi Crne Gore povodom sajber napada

Tanjug

29. 08. 2022. u 22:31

STEJT department danas je saopštio da SAD razmatraju kako najbolje da odgovore na bilo koji zahtev za podršku Vladi Crne Gore povodom učestalih sajber napada na njenu infrastrukturu.

Foto EPA

- Upoznati smo sa incidentom i u konsultacijama smo sa crnogorskom vladom - ističe se u kratkom reagovanju neimenovanog portparola Stejt departmenta za Glas Amerike.

Spremnost da pomogne crnogorskim vlastima prošle nedelje je izrazio i NATO.

O sajber napadima na Crnu Goru i vidovima podrške koju SAD i druge članice Alijanse mogu da pruže Podgorici, u ponedeljak su razgovarali potpredsednik Vlade u tehničkom mandatu i ministar odbrane Raško Konjević i američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, objavljeno je na Tviter nalogu crnogorskog Ministarstva odbrane.

- Crna Gora veoma ceni brzi odgovor saveznica sa kojima će nastaviti da radi na zaštiti i saniranju posledica ovog izuzetno snažnog i dobro organizovanog napada - navodi se u objavi na Tviteru.

Crnogorski zvaničnici saopštili su danas da hakerski napad na informacioni sistem crnogorskih institucija i dalje traje, ali da sistem neće pretrpeti trajne posledice, i izneli procenu da je napad koštao između 100.000 i 2,5 miliona evra.
 

BONUS VIDEO:

PATRIJARH PORFIRIJE U HERCEG NOVOM: Posetio školu u kojoj je učio Njegoš i Andrićevu kuću

Pogledajte više