ABAZOVIĆ PRIREDIO VEČERU ZA PATRIJARHA: Sutra svečana akademija u čast 640. godišnjice od osnivanja Herceg Novog

Tanjug 29. 08. 2022. u 00:09

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Dritan Abazović priredio je večeru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija u Herceg Novom.

Foto: Gov.me

- Večeri su, uz premijera i patrijarha, prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkop dalmatinski Nikodim, episkop zahumsko-hercegovački Nikodim, ministar pravde Marko Kovač, ministar finansija Aleksandar Damjanović, državni sekretar u Ministarstvu pravde Bojan Božović i savetnik predsednika Vlade za pravna pitanja Ivo Šoc -  naveli su iz kabineta premijera, preneo je RTCG.

Patrijarh Porfirije predvodio je u Herceg Novom večernju litiju povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice.

On je jutros služio liturgiju u manastiru Savina, povodom slave tog pravoslavnog hrama.

Svečana akademija u čast 640. godišnjice od osnivanja Herceg Novog biće održana sutra uveče na Kanli kuli, a potom će uslediti program "Đedov sabor - Od Dunava do mora sinjega", posvećen uspomeni na mitropolita Amfilohija, koji će otvoriti patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije s poslanicima Demokratskog fronta

Patrijarh srpski Porfirije sastao se večeras u Herceg Novom sa poslanicima Demokratskog fronta Jovanom Vučurovićem i Dejanom Đurovićem u Herceg Novom.

Kako je objavljeno na Fejsbuk stranici te političke partije, narod u Boki kotorskoj i Herceg Novom "priredio je veličanstven doček svom patrijarhu".

Porfirije je rekao da je u njegovom srcu danas velika radost jer su vernici sabrani "u ovoj jedinstvenoj svetinji koja se nalazi na najlepšem mestu od svih naših hramova i manastira".

- Zbog toga ja znam da ste dočekujući ovako veličanstveno svog srpskog patrijarha vi sabrali sve velike predstojatelje SPC, sve velike jerarhe iz naše svete bogate osmovjekovne povijesti, na čelu sa Svetim Savom. Sabrali ste sve episkopije i sve svete hramove i manastire od Pećke patrijaršije, majke naših svih crkava, Sremskih Karlovaca gde su se posvećivali crnogorski, cetinjski mitropoliti sve do prestonog Beograda nad kojim blista zavetni, saborni sveti hram posvećen Svetom Savi - kazao je Porfirije.

Pogledajte više