PROTEST RODITELJA DECE SA POSEBNIM POTREBAMA: Blokirali magistralu, traže da ih Vlada Crne Gore čuje

B. Dabić

06. 08. 2022. u 10:51

RODITELjI dece sa posebnim potrebama jutros su održali polučasovni protest na Jadranskoj magistrali, u Sutomoru kod skretanja ka Podgorici ispred tunela Sozina, kako bi na taj način skrenuli pažnju na višegodišnje probleme sa kojima se suočavaju.

Foto: B.Dabić

U ime roditelja koji su se okupili Predrag Perak kazao je da je protest organizovan kako bi se još jednom uputio poziv državi da treba da im izađe u susret i kako bi ih premijer Dritan Abazović primio na razgovor, što bi bio prvi korak ka rešavanju problema koje imaju deca sa smetnjama u razvoju.

- To su pre svega socijalna pitanja, tražimo povećanje primanja za decu sa smetnjama u razvoju, takođe, ne postoji adekvatno lečenje u Crnoj Gori. Jako malom procentu stanovništva dostupno je takvo lečenje i ono traje svega pola sata mesečno, što nije dovoljno. Sva naša deca leče se u Beogradu, i tamo imamo tri sata dnevno, pa možete izračunati kolika je to razlika na mesečnom nivou, a ne na godišnjem - kazao je Perak, dodavši da su na protest pozvani i građani, te da mu je žao što se mali broj građana odazvao. - Ovde su većinom roditelji, što je još jedan znak da mi nemamo podršku od društva - rekao je Perak.

Foto: B.Dabić

U slučaju da se resorno ministarstvo i premijer Abazović ogluše o molbu za razgovor, biće blokiran auto-put, najavio je Perak.

- Nažalost, u slučaju da nas i nakon ovog protesta premijer Abazović ne primi, mi ćemo blokirati auto-put, za sedam ili deset dana. Bićemo istrajni i nećemo dozvoliti da se pomaknemo dok ne dođe neko iz Vlade da razgovara sa nama o rešavanju problema - kaže Perak.

Foto: B.Dabić

Najavljeno je da će podrška roditeljima iz Crne Gore danas biti upućena i iz Beograda.

- Roditelji će se slikati ispred Ambasade Crne Gore, kako bi nam dali podršku. Veliki broj roditelja iz naše države je gore u ovom trenutku. Nadam se da će država shvatiti naše probleme. Žao mi je što građani danas ispaštaju, ali ovo je naš jedini način - kaže Perak.

Rešavanje problema sa kojima se susreću deca sa smetnjama u razvoju treba rešiti u što kraćem roku.

- Premijeru je preče da sagradi zatvor, nego da sagradi objekat za lečenje dece sa smetnjama u razvoju. Ja ga i ovim putem pozivam da nas primi na razgovor, tražimo od njega da shvati probleme naše dece, jer oni nisu mali. Nemamo razumevanja ni u gradu, ni u državi, ni u institucijama i jako je žalosno što se ovo dešava - zaključio je Perak.

Jedna od majki koje su  prisustvovale protestu kazala je da probleme iznose često i na razne načine, ali niko ih „živ ne čuje“.

- Nemamo gde decu da lečimo u Crnoj Gori. Nikakve uslove nemamo, nikakva prava nemamo. Odlično znaju i nadležni i nadređeni naše probleme, ali se niko ne odaziva na nađe molbe, pitanja, proteste, sastanka i ovo je jedino rešenje – sa ulice nešto da kažemo, a svi smo ostavili decu kući i ima nas mnogo više - kazala je jedna od majki.

Zbog blokade, stvorene su kilometarske kolone iz pravca Bara, Budve i Podgorice. Iz policije su potvrdili da je protest prijavljen u skladu sa zakonom. Saobraćaj je normalizovan u 8.40.

Pogledajte više