NISMO MI DOBILI NIKAKAV VIŠAK PRAVA: Mitropolija crnogorsko-primorska o potpisivanju Temeljnog ugovora

novosti online

04. 08. 2022. u 15:13

TEMELjNI ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve koji je juče potpisan u Podgorici predstavlja zdravi, zakoniti i demokratski način uređenja odnosa između Crkve i države, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Foto: V.K.

Iz Mitropolije ističu da je ugovor sredstvo kojim su država i Crkva iskoristile zakonsku mogućnost iz Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica da pojedina pitanja od zajedničkog interesa bliže reše, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

– Pravoslavni vernici i naša Crkva ovim Ugovorom nisu dobili nikakav višak prava u odnosu na vernike drugih crkava i verskih zajednica. Njegovo potpisivanje ne treba da bude razlog za trijumfalizam jednih ili osećaj poraza za neke druge, niti da bude povod za nove podele. Crnoj Gori je potrebno jedinstvo u bratskoj ljubavi, a ne bratomržnja i nenavist. Stoga, sve one koji ovih dana osećaju rasterećenje i radost zbog ovog događaja, deleći njihov osećaj, pozivamo da se uzdrže od organizovanja bilo kakvih javnih manifestacija ovim povodom. Oni pak koji ovaj događaj doživljavaju na drugačiji način, takođe ostaju u našim molitvama sa željom da razumeju da je ovaj čin na korist naše zemlje i svih njenih građana –  poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pogledajte više