POTPISIVANJE TEMELJNOG UGOVORA U AVGUSTU: Abazović prokomentarisao izjavu Joanikija da izmene ugovora sa SPC nisu prihvatljive

V.K.

28. 07. 2022. u 10:06

PREDSEDNIK Vlade Dritan Abazović saopštio je da se potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom može desiti uskoro, možda čak i početkom avgusta.

Foto: Tviter Dritan Abzović

Abazović je, komenatrišući izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija da nisu prihvatljive izmene ugovora sa SPC, kazao da je Vlada izabrala da ima inkluzivnu priču vezano za Temeljni ugovor.

-Svako brani svoje stavove i svoje interese - kazao je on novinarima.

Istakao je i da nikakve novitete nije čuo u vezi sa komentarima na Temeljni ugovor.

- Ništa novo nisam čuo u vezi sa komentarima na Temeljni ugovor. Nakon što se zatvori ovaj proces dostavljanja mišljenja, možemo očekivati potpisivanje početkom avgusta. Nismo dogovorili datum, ali to je proces koji je doveden do kraja - izjavio je Abazović.

- Ne stoji priča da taj dokument nije usklađen sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Temeljni ugovor je usvojen na sednici Vlade Crne Gore 8. jula, iako za to, kako tvrde DPS i SDP, premijer nije obezbedio kvalifikovanu većinu koju su konstituenti nove vlasti dogovorili koalicionim sporazumom.

Lider DPS i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i Abazović sastali su se 19. jula i dogovorili formiranje stručne komisije koja će ispitati ustavnost odredbi ugovora i to, kako je planirano, najkasnije do 31. jula.

Pogledajte više