ANDRIJA MANDIĆ OČITAO LEKCIJU NATOVCIMA U CRNOJ GORI: Znamo kako će se završiti rat u Ukrajini, zašto dolivate ulje na vatru?

V. K.

27. 07. 2022. u 15:16

JEDAN od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je u Skupštini Crne Gore da poslanici tog političkog saveza neće glasati za predloženu rezoluciju o "vojnoj agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu".

Foto: DF

- Ne može Crna Gora rešavati sudbinu velikih sila. Predlagači rezolucije žele da naprave jednu dečju zamku u ovom parlamentu, gde će njihovi mentori iz zapadnih ambasada da navodno stavljaju štrikove ko je za EU, a ko nije. Svi koji stavljaju štrikove neka znaju da mi nećemo podržati ovu rezoluciju. Demokratski front je poslednji koji brani vrednosti države Crne Gore da sami donosimo odluke, ne zavisimo ni od koga. Poštujemo ovu državu tako što mislimo da njeni građani imaju dovoljno pameti i mudrosti da odaberu vlastitu budućnost - kazao je Mandić, dodajući i da su oni koji danas predlažu ovu rezoluciju mogli i da predlože sličnu kad je napadnuta SR Jugoslavija i poslati poruku da i oni podržavaju međunarodno pravo.

- Nama je žao naroda Ukrajine, nama je žao kao Slovenima i pravoslavcima što se vodi rat u Ukrajini. Zalažemo se za teritorijalni integritet svake države na planeti. Ipak, odlukom da Crna Gora uđe u NATO savez, oni glavni promoteri, a posebno Blagoje Grahovac potencira činjenicu da kad male države uđu u takav savez treba da odu negde u zavetrinu, a ne da prednjače. Odakle vama pravo da vi prednjačite i da budete ispred SAD u ovome? Mislite da su to evropske vrednosti? To nije naš put - poručio je Mandić, ocenjujući da oni koji predlažu ovu rezoluciju žele da pobegnu od kriminala i korupcije i da zaštite lidere i funkcionere njihove partije i misle da će lako prevariti ljude u ambasadama.

- Mislite da će ambasadori prihvatiti priču da DF nije evropska stranka jer nismo glasali za neku rezoluciju, a da ste vi evropejci sa Skaj aplikacijama, švercom cigara. Nećemo to dopustiti - naglasio je Mandić.

Što se tiče rata u Ukrajini, Mandić kaže da svi znaju kako će se završiti i ko će biti pobednik, procenjujući da će doći do reseta velikih sila kao i da nećemo živeti u istom svetu kao što smo ga poznavali.

- Jedan sam od onih koji smo branili Jugoslaviju od NATO agresije i koji sam bio veoma ljut na zvaničnog predstavnika Ruske Federacije koji je izvršio pritisak da Jugoslavija prihvati Kumanovski sporazum. Govorili smo da je Rusija trebala da uđe u rat zbog Jugoslavije, a ako nije htela, da nam isporuči S-300. Sve i da je SRJ oborila avione NATO saveza, Rusi su znali ko će biti pobednik. Ipak, neki ciljevi, kao Rambuje, da se okupira cela Jugoslavija od strane NATO-a, nisu prošli. Danas je NATO samo okupirao južnu srpsku pokrajinu - naveo je Mandić, optužujući predlagače ove rezolucije da oni i njihovi saveznici savetuje Ukrajincima da ginu do poslednjeg, a svi znaju kako će se rat završiti.

- Zašto dolivate ulje na vatru i zašto raspirujete sukobe? Nadamo se da će što pre doći do mira. Ima li ko dilemu da će Rusija izgubiti? Hoće li rezolucija nešto tu promeniti? Ono što je 99. Viktor Černomirdin nama, danas govori Henri Kisindžer zapadnom svetu. I mi nećemo njega da poslušamo, nego ćemo rezolucijom da opredelimo sudbinu rata u Ukrajini. Posle rata u Ukrajini ništa neće biti isto na ovoj planeti. A pošto ništa neće biti isto, mi moramo da povedemo računa, jer Crna Gora ne bi ni postojala kao država da je Rusija nije takvom stvorila. Imajte malo osećaja od vremena Petra Velikog do Aleksandra II. Imajte poštovanja prema onima koji su nam bili istorijski saveznici - kazao je Mandić. - Teritorijalni integritet se mora poštovati, ali i da se ono mora poštovati svuda, pa i u bivšoj Jugoslaviji. Ova tema neće biti suštinska. Mi znamo šta je naš prvi korak na evropskom putu, a to je borba protiv organizovanog kriminala. Oko Ukrajine, neka pričaju velike sile.

Pogledajte više