DOK JE SRBIJE, NEĆE NI HRANE FALITI: Najavljenu krizu Crna Gora čeka bez robnih rezervi, ministar poljoprivrede ipak optimista

I. D. STOJADINOVIĆ

23. 07. 2022. u 11:20

ROBNE rezerve, koje Crna Gora nema već gotovo dve decenije, preko su potrebne u susret krizi koja se uveliko najavljuje sa svih strana.

Vladimir Joković, Foto skupština.me

Iako se još nije krenulo u formiranje zaliha, Vlada je već pokrenula nekoliko mera kako bi se sprečila nestašica osnovnih životnih namirnica. Ministar poljoprivrede i podpredsednik Vlade za ekonomsku politiku Vladimir Joković poručio je da hrane neće faliti, i to zahvaljujući Srbiji koja garantuje nesmetano snabdevanje za Crnu Goru.

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma trebalo je da pristupi izradi studije o opravdanosti formiranja robnih rezervi, ali rešavanje tog pitanja odlagalo se sve do prošle sedmice, kada je na sednici Vlade doneta Odluka o obrazovanju Koordinacionog tela za praćenje stanja zaliha proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Prema najavama iz Ministarstva ekonomskog razvoja, narednih dana trebalo bi da bude izabran konsultant za pitanje robnih rezervi koji bi imao zadatak da izradi analizu robnih rezervi u zemljama regiona i u zemljama Evropske unije, uradi analizu unutrašnjih kapaciteta, finansijskih aspekata i da da konkretan predlog za institucionalizaciju robnih rezervi u Crnoj Gori, koje su ukinute 2003. i zamenjene interventnim nabavkama.

Ipak, da hrane neće faliti, poručio je Joković, navodeći da je tokom posete Srbiji dobio obećanje da će Crna Gora biti nesmetano snabdevana.

- Dogovoreno je da će Crna Gora imati prioritet u nabavci osnovnih životnih namirnica.

Data je garancija da Crna Gora, ako se odluči, za tri do četiri meseca može popuniti skladišta osnovnih životnih namirnica. Srbija je garantovala i snabdevenost koncentrovane stočne hrane - kazao je ministar.

U magacinima svega dovoljno, Foto Ž.Knežević

Joković je istakao i da je postignut dogovor o izvozu žita iz Ukrajine, te da će, zahvaljujući njenom plasiranju na tržištu, mnoge cene pasti.

- Nisam toliki pesimista da će u Crnoj Gori biti velika ekonomska kriza. Ono što mi daje najveći optimizam je što Crna Gora nije zavisna od gasa. Gotovo sve fabrike u Nemačkoj rade na gas, a najveći deo uvoze iz Rusije i oni tu očekuju velike probleme za zimu - kazao je Joković.

ZALIHE ĆE PRAVITI TRGOVCI

DOK se čeka zvanično formiranje rezervi hrane, država očekuje da u skladištenju osnovnih životnih namirnica pomognu trgovci. Sa tim ciljem, resor na čijem čelu je Goran Đurović planira da potpiše memorandum o saradnji sa svim zainteresovanim trgovačkim lancima. Utvrđena je lista proizvoda koje će trgovci, po principu dobrovoljnosti, u skladu sa svojim prostornim i skladišnim kapacitetima imati na zalihama, u većim količinama nego što je to uobičajeno. To su brašno, šećer, ulje, so, zatim pirinač, testenine, meso i konzervirani mesni proizvodi.

Pogledajte više