CRNOGORSKI VATROGASCI BEZ RADNE OPREME: Sezonu požara dočekali nespremni

I. D. S.

21. 07. 2022. u 07:45

VATROGASCI danima pokušavaju da kontrolišu požar na planini Vojnik, prethodnih dana gorelo je i u okolini Herceg Novog, u Ulcinju, Pljevljima, ali i na nekoliko lokacija na području Podgorice.

Foto SZiS Ulcinj

Sezonu požara, koja je, očigledno, uveliko počela, Crna Gora je dočekala nespremna. Glavni krivac za to, prema rečima prvog čoveka Direktorata za zaštitu i spasavanje MUP Miodraga Bešovića je prethodna Vlada i resor finansija koji nisu na vreme obezbedili novac za servisiranje i nabavku opreme.

Preblem su, kaže i avioni za gašenje požara, koji su bili prizemljeni, jer su godinama osiguravani u Rusiji, pa je zbog rata bilo potrebno naći nove adrese za reosiguranje.

- Vazduhoplovi MUP su osigurani, a trenutno je aktivan jedan avion za gašenje požara, koji je uz dodatne male servisne intervencije filtera, stavljen u funkciju, dok se za helikoptere još čekaju delovi. Kada stignu delovi, jedan helikopter će biti funkcionalan, a drugi treba da ide na servis - kazao je Bešović.

Miodrag Bešović, Foto gov-me

Kako se u budućnosti sezona požara ne bi dočekivala nespremno, već su počele pripreme za sledeću godinu.

- Pokrenuta je procedura i za drugi helikopter, ali za ovu godinu ne možemo računati da ćemo to završiti - naglašava Bešović. 

Pogledajte više