OD KUĆE POD ZAŠTITOM OSTALI - TEMELJI: Podgorica najavljuje krivične prijave za rušenje kuća Vujovića, građevine stare skoro vek

I. D. STOJADINOVIĆ

19. 07. 2022. u 07:39

JEDNA od najstarijih podgoričkih građevina, kuća Vujovića, jedna je od retkih koja je preživela bombardovanje u Drugom svetskom ratu, zemljotrese, požare, vremenske nepogode, ali ne i investitora.

Foto gradnja.me/ Fejsbuk

Fasada kuće stare gotovo 100 godina, u nedelju ujutru srušena je, uprkos obećanjima investitora da se to neće desiti. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković ogradio se od odgovornosti i najavio krivične prijave, dok sa druge strane, u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ćute.

Iako je firma "Koinis" iz Podgorice, koja je investitor petospratnice na uglu Bokeške ulice i Bulevara Stanka Dragojevića, obećala da neće rušiti čuveni objekat, u nedelju ujutru od nje su ostali temelji. Investitori tvrde imaju elaborat i dozvolu od resornog ministarstva, a da je projekat u skladu sa DUP koji je odobrio Glavni grad.

Gradonačelnik Vuković kaže da je Idejnim rešenjem, koje je odobrio državni arhitekta, investitor bio dužan da sačuva fasadu.

MINISTARSTVO

I DOK se odgovornost prebacuje sa Opštine na ministarstvo, u resoru na čijem čeluje Ana Novaković Đurović ćute, ne odgovaraju na pitanja u vezi sa spornim rušenjem.

- Opština Podgorica, nema veze sa projektom - dodao je Vuković i napomenuo da je prethodna Vlada oduzela gradskim arhitektama nadležnost za izdavanje saglasnosti za izgradnju objekata preko 3.000 metara kvadratnih bruto građevinske površine, kakav je i srušeni objekat.

Da je rušenje starog objekta ipak odgovornost gradske uprave, tvrdi, funkcioner GP URA, Luka Rakčević.

- Kuća Vujovića srušena je da bi se na toj i susednoj parceli gradio veliki poslovni objekat, prema užasnom planu UP "Nova Varoš - Blok E", čija izrada je finansirana novcem Grada i koji je gradska Skupština donela 2011. godine, uz protivljenje dela građana i MANS-a. Znajući kakvu štetu realizacija tog plana može uzrokovati, pre tri meseca sam od gradske Skupštine i gradonačelnika tražio da taj plan stavimo van snage. Međutim, gradonačelnik je dao negativno mišljenje na inicijativu - rekao je Rakčević.

Pogledajte više