LJEŠTANICA NEĆE TEĆI KROZ CEVI: U Vraneškoj dolini odlučni da spreče izgradnju MHE

M. SEKULOVIĆ

13. 07. 2022. u 07:26

JEDINO ako nas žive zabetonirate u izvorište, možete odvesti Lještanicu cevima. A nas toliko ima na svim stranama, da u tom naumu nikada nećete uspeti.

Foto: "Sačuvajmo Lještanicu"

Ovo su, povodom najave izgradnje male hidroelektrane, poručili meštani Lijeseke i još nekih sela u Vraneškoj dolini, na javnoj raspravi o Elaboratu procene uticaja na životnu sredinu za izgradnju MHE "Lještanica", investitoru, kompaniji "Hidro Lještanica" iz Podgorice, ali i vlastima.

Reagovao je i Odbor za zaštitu reke i zatražio od Ministarstva kapitalnih investicija i premijera Dritana Abazovića obrazloženje zbog čega ugovor o koncesiji za malu hidroelektranu još nije raskinut.

- Posebno tražimo komentar od predsednika Vlade koji je dva puta kao opozicionar dolazio u posetu meštanima Lijeske i koji je čak najavljivao da ćemo pobedu na izborima slaviti na Lještanici - kažu iz Odbora i naglašavaju da je "nekadašnje Ministarstvo održvog razvoja i turizma ranije poništilo rešenje Agencije, kojim je data saglasnost na elaborat i postupak vratilo na ponovno odlučivanje". - Ugovor može da bude raskinut i konačno zaštićen, kako javni interes, tako i interes meštana Lijeske bez ikakvog obeštećenja investitoru.

Predstavnici Odbora ističu da su i dalje validni svi razlozi za raskid ugovora o koncesiji.

POTVRDA POGREŠNIH PODATAKA

MEŠTANI Vraneške doline kažu da je rešenje Ministarstva održivog razvoja i turizma potvrđeno presudom Upravnog suda! Takođe i na osnovu nalaza Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju od 8. oktobra 2018. godine kojim se tvrdi da iznad planiranog vodozahvata za mHE nema tečenja vode, nedvosmisleno može zaključiti da je celokupan prethodni postupak i sva akta koja su prethodno donesena i na koja su izdate saglasnosti zasnovani na netačno utvrđenom činjeničnom stanju!

- Zahtevamo obrazloženje zbog čega se dopušta da ovaj Ugovor i dalje bude na snazi, jer se članom 23 Ugovora kaže da se on smatra automatski raskinutim, bez dostavljanja posebnog obaveštenja, ukoliko je koncesija data na osnovu netačnih podataka bitnih za donošenje odluke o davanju koncesije i zaključivanje ovog Ugovora - navode iz Odbora. - Dokaz da je koncesija data na osnovu netačnih podataka je pravosnažno rešenje Ministarstva održivog razvoja i turizma od 7. 9. 2020. kojim se poništava rešenje Agencije.

Pogledajte više