JUBILARNI 45. MARŠ "GENERAL DANILO JAUKOVIĆ": Tradicionalno okupljanje na Žabljaku

M. D. 12. 07. 2022. u 16:11

OD 12 do 14. jula, na Durmitoru se održava jubilarni 45. memorijalni marš "General Danilo Jauković".

M.Drobnjak

Danas je na gradskom groblju na Žabljaku položen venac na grob narodnog heroja Danila Jaukovića. Za večeras je planirano okupljanje planinara u Dobrom dolu, podizanje kampa, zajednička večera i druženje uz logorsku vatru.

U sredu 13. jula od 6 časova do 6 i 45 izvršiće se evidentiranje učesnika uspona na najviši vrh Durmitora-Bobotov kuk. Istog dana u sedam časova iz kampa u Dobrom dolu formiraće se dve grupe. Nakon pozdravne reči organizatora jedna grupa kreće prema Bobotovom kuku a druga prema Škrčkim jezerima.

Nakon povratka od 15 do 17 časova predviđen je zajednički ručak u Dobrom dolu i druženje.

Za 17 časova predviđena je izložba fotografija, predavanje „Tradicija i značaj vojnog planinarstva u Crnoj Gori“, dodela zahvalnica učesnicima pohoda kao i svečani koktel povodom 10 godina rada i postojanja Kluba i jubilarnog 45. uspona na Bobotov kuk.

Za 14. jul od 8 do 12 časova planirano je Treće kolo lige u planinarskom trčanju. Od 12 do 13 časova održaće se proglašenje pobednika, dodela medalja i pehara.

Ova manifestacija koja traje već 45 godina održava se u organizaciji Kluba vojnih planinara Crne Gore „Kapetan“ a ove godine suorganizatori su im Planinarski savez Crne Gore i SRD "Pivara Trebjesa" uz podršku Ministarstva odbrane-Vojske Crne Gore i opštine Žabljak.

Memorijalni planinarski marš "General Danilo Jauković" nosi ime po Narodnom heroju iz Drugog svetskog rata, generalu i planinaru koji je rođen 1918. godine u Jaukoviću Omaru, podno Durmitora. Školovao se u rodnom gradu, Pljevlja, Nikšiću i Beogradu. Bio je na čelu Planinarsko-skijačkog saveza Crne Gore i član Predsedništva Planinarsko- skijaškog saveza Jugoslavije. Značajno je doprinio osnivanju jugoslovenske planinarske transverzale „Sloboda“ (od Kalinovika do Žabljaka). Dva dana je učestvovao u njenom prvom pohodu uz obećanje da će čekati planinare u zoru 9. jul 1977. godine na Zelenom viru na Durmitoru. Tako je bilo ali...!? Poslednjeg dana transverzale "Sloboda", dok je dočekao planinare, na usponu od Zelenog vira na najviši vrh Durmitora, izdalo ga je srce. 

Na prvu godišnjicu Danilove smrti, Planinarski savez Crne Gore uspostavio je spomen planinarski pohod koji nosi njegovo ime a na mestu gde je izdahnuo postavljena je spomen ploča.

Pogledajte više