SPC NE SME IMATI MANJE PRAVA OD RIMOKATOLIČKE ILI ISLAMSKE ZAJEDNICE: DF očekuje da Vlada Crne Gore sutra izglasa tekst Temeljnog ugovora

V.K. 07. 07. 2022. u 16:36

DEMOKRATSKI front je saopštio da većinska Crna Gora očekuje da Vlada Crne Gore sutra izglasa tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Foto DF

- Taj posao koji je započet pre desetak godina je odavno trebao da bude završen i odnos države i najbrojnije verske zajednice u Crnoj Gori u potpunosti regulisan i zaokružen. Kako Vlada ima svoju nadležnost, tako i Skupština ima svoju. Dakle, nema potrebe ni za kakvim odgađanjem poslova koje su dužni da završe Vlada i Parlament. Za Demokratski front, usvajanje Temeljnog ugovora predstavlja deo ukupnih napora ka ubrzanom postizanju potrebne većine na putu neophodnih reformi za koje su zadužene sve grane vlasti -poručuju iz DF-a.

- To su veoma povezane stvari jer se tiču, prvenstveno, uvažavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Takođe, to je poštovanje Ustavom zagarantovane ravnopravnosti svih crkava i veskih zajednica koje pokazuju našu privrženost evropskim standardima. Crnoj Gori je potrebno slobodno pravosuđe i obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, a bez konsenzusa i rešenih ključnih pitanja u državi, nema ni sistemskih rezultata - navode u saopštenju, poručujući da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne sme imati manje prava od Rimokatoličke crkve ili Islamske zajednice.

- Ova zemlja ne može biti demokratska i slobodna, ako se najvećoj verskoj organizaciji uskraćuje nešto što već imaju one manje od nje. Zato je ratifikacija Sporazuma sa SPC, i ovako zakašnjela, ispravljanje teškog propusta prethodnih vlada.  Temeljni ugovor je potvrda demokratske posvećenosti države, dok je odbijanje ili odlaganje usvajanja ovog akta, koji je u skladu sa Ustavom i zakonom, poraz na evropskom putu i gaženje evropskog zakonodavstva. Nepotpisivanje ovog ugovora je ponižavanje većinske Crne Gore i na to sigurno ona ne može i neće pristati. Ovih dana su pokrenuti i izvedeni na ulice poštovaoci „CPC” kako bi uskratili ustavno pravo SPC da zaključi sporazum sa Vladom, onakav kakve su već zaključili Rimokatolička crkva, Islamska i Jevrejska verska zajednica - dodaju iz Df-a i dalje navode: 

- Ako Vlada poklekne pod tim pritiskom, mora računati i na činjenicu da će najveći broj građana koji su vernici SPC shvatiti da je to jedini način komunikacije s Vladom i da oni mogu na sličan način tražiti zaštitu vlastitih prava. Jednom smo, i to u mnogo goroj i složenijoj situaciji, uspeli da odbranimo svetinje, pa nam neće biti teško da to uradimo i u novonastalim okolnostima. Zato tražimo da se držite reči i obećanja koje ste dali građanima Crne Gore i da ovaj posao dovedete do kraja - poručuju iz DF-a.
 

BONUS VIDEO:

U LAŽI SU KRATKE NOGE: Draginja tvrdi da je "pravoslavna Crnogorka", dokumenta je demantuju

Pogledajte više