LUKA JE DRAGULJ, MORA SE ČUVATI: Sve aktuelnije pitanje privatizovanog dela barske kompanije "Port of Adrija"

B. D.

02. 07. 2022. u 08:13

MINISTAR kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović odgovarajući na poslaničko pitanje u Skupštini Crne Gore kazao je da je luka Bar izuzetno značajna za Crnu Goru, te država ne sme dozvoliti da neko kupi privatizovani deo luke Bar, AD "Port of Adrija" koja je od 2013. godine u većinskom vlasništvu turskog holdinga "Global ports".

Foto Luka Bar

- Vlada je zainteresovana da razmotri sve modele razvoja, pa i da, ukoliko se za to stvore realni preduslovi, vrati u državno vlasništvo deo Luke Bar kojim trenutno upravlja turski partner. Nemam zvaničnu informaciju da vlasnik "Port of AdriJa" želi da proda udeo od oko 60 odsto u luci, ali sam u nekim razgovorima došao do zaključka da, ipak, ima interesovanja. Ne smemo dozvoliti da neko kupi taj deo, mi taj dragulj moramo da sačuvamo - kazao je ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović.

On kaže, Crna Gora što pre mora da se vrati na mapu transporta tovara.

Poslanik PzP Vladan Raičević rekao je da ima informaciju da su neke velike kompanije zainteresovane za kupovinu čitavog konzorcijuma.

- Mediterranean Shipping Company dostavila je ponudu Global Portsu, uz krajnji rok prodaje do 13. jula - rekao je Raičević i dodao da bi to mogao biti veliki problem za Crnu Goru.

VEĆINSKI PAKET

TURSKA kompanija "Global ports" iz Istanbula kupila je u novembru 2013. za osam miliona evra većinski paket akcija "Kontejnerskog terminala" Luke Bar. Ugovor o kupoprodaji 62,1 odsto "Kontejnerskog terminala" Luke Bar potpisali su u Podgorici predsednik vladine Tenderske komisije za privatizaciju, Branko Vujović, i izvršni direktor turske kompanije "Global ports", Saigin Narin.

Pogledajte više