GORELA ŠUMA VELIČINE 24.000 FUDBALSKIH TERENA: Dramatični podaci o požarima i štetama koje oni nanose Crnoj Gori

M. SEKULOVIĆ

01. 07. 2022. u 07:15

U CRNOJ Gori su prošle godine izgorela oko 143 kvadratna kilometra šuma, što odgovara površini od blizu 24.000 fudbalskih terena!

Foto Vlada CG

Ovaj dramatičan podatak saopšten je iz Organizacije "Konkretno odgovorno dostojanstveno" (KOD), a još je frapantnija cifra o finansijskoj visini štete koju su požari u tom periodu naneli.

- Prema evropskom modelu "ukupne štete" procenjuje se da je 2021. godine šteta usled šumskih požara u Crnoj Gori iznosila oko 280 miliona evra - saopštio je KOD.

- U požarima ne gubimo samo drveće i drvo kao građevinski materijal, već u njima gubimo čist vazduh, pitku vodu i plodnu zemlju.

Najznačajniji trenutak u strateškoj borbi protiv požara je uočavanje veličine ovog problema, podsećaju iz ove organizacije i ističu da je tokom 2021. u požarima izgorelo šuma koje su imale oko 2.000.000 metara kubnih drvne mase!

- Kolika je to količina, možda će biti jasnije ako se kaže da toliko ogrevnog drveta potroše domaćinstva u Crnoj Gori tokom tri do četiri godine!

Prema rečima stručnjaka iz KOD, uspostavljanje sistema za sprečavanje i gašenje šumskih požara je nacionalni interes i priroritet Crne Gore, a borba protiv požara je stvar ne samo ekološki nego i ekonomski prioritet, jer crne brojke o učinku požara u crnogorskim šumama opominju. Tako je 2007. godine izgorelo 190 kvadratnih kilometara šume, 2012 čak 370, a 2017. godine izgorelo preko 516 kilometara kvadratnih!

- Uprkos ovim podacima rukovodstvo konstatuje požare i nastavlja gomilanje problema.

Tako smo goloruki dočekali vatrenu stihiju i 2021. kada je opožaren prostor veličine opštine Žabljak - preko 430 kilometara kvadratne teritorije Crne Gore! Umesto priče - potrebni su nam kanaderi, efikasan sistem uzbunjivanja, uključivanje cele zajednice u borbu protiv požara i razumna budžetska davanja - kažu iz Organizacije KOD.

VELIKI BROJ PODMETNUT

VELIKI broj požara u šumama u Crnoj Gori je podmetnut! Tokom proleća ove godine, o tome su nam svedočili i pripadnici Službe zaštite i spasavanja Opštine Kolašin, koji uprkos ogromnim naporima nisu uspeli da ugase šumske požare, u kojima je izgorelo i šest šuma! Pre dve godine u nekoliko podmetnutih požara kod Rožaja pričinjena je šteta od najmanje milion evra!

Pogledajte više