TEMELJNI UGOVOR JOŠ NA ČEKANJU Abazović: "Za taj posao će biti zadužena petočlana komisija"

V.K.

23. 06. 2022. u 13:49

VLADA Crne Gore je na današnjoj sednici usvojila Informaciju o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između verskih zajednica i države Crne Gore uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Foto Vlada Crne Gore

Premijer Dritan Abazović rekao je da će za taj posao biti zadužena petočlana komisija. Prethodno je šef diplomatije Ranko Krivokapić izuzeo mišljenje po ovoj tački dnevnog reda. Kazao je da ne čini forma suštinu stvari.

- Rekao sam da ova informacija nije na tragu prakse koju je imala prethodna vlada kada je pregovarala sa ostalim verskim zajednicama. Rekao sam ministru da Ustav i zakon nisu za pregovaranje, već okvir u kom treba utvrditi sadržaj za pregovaranje, a to je - šta su interesi Crne Gore, ko su ugovorne strane, kao elementarna pitanja, i naravno posle toga izveštaj Vladi kako su pregovori rezultirali. Ovog nema ovde iako se pregovara od 2012. mi nemamo uređenu tu platformu. Dobio sam odgovor da je to bilo neformalno, a da bismo ušli u pregovore to mora biti formalno - rekao je Krivokapić, dodajući:

- Imam pitanje sa kim mi pregovaramo.

Kovač: Krivokapić ovo svodi na političko pitanje

Ministar pravde Marko Kovač je rekao da Krivokapić uporno pokušava da ovo pitanje prevede na teren politike.

- Ovo sve što ste rekli je lepo, ali nije tačno. Što se tiče strana, to su verske zajednice prema kojima smo otvoreni da u postupku regulišemo međusobna prava i obaveze. Što se tiče platforme, ona nije potrebna. Ne vidim ni u jednoj verskoj zajednici elemente međunarodnog pravnog subjektiviteta. Platforma se pravi kada se pregovara sa određenim subjektima međunarodnog prava - dodao je Kovač.

Krivokapić je odgovorio da, prema ovoj informaciji, Ministarstvo pravde ne pregovara ni sa SPC jer nje nema u spisku onih sa kojima se pregovara.

- Ona nije registrovana u Crnoj Gori. Pregovarate sa četiri eparhije SPC i to podržavam, one su registrovane u Crnoj Gori i nadam se da ćete postići dogovor sa njima. Shvatio sam da više ne postoji model koji je organizovao mitropolit Amfilohije, ukinut mu je. Tako da konstatujem, ne pregovarate sa SPC, nego četiri eparhije SPC i sa ostalim verskim zajednicama koje su u informaciji navedene - istakao je Krivokapić.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je rekao da ugovor treba da se potpiše sa SPC koju u Crnoj Gori predstavljaju četiri eparhije.

- Oni su to sklopili u Hrvatskoj, da li su još negde ne znam... Mi uzimamo obavezu kao država da im osigurama prava. Građani mogu da budu spokojni, nego ih mi pomamljujemo da će njihovi manastiri i crkve završiti negde drugo - neće. To su naša kulturna dobra, neka se svi tome raduju - kazao je Abazović i poručio da će ugovor sa SPC biti potpisan u skladu sa Ustavom i zakonom. 

Pogledajte više