PREKO BANKE ACA ĐUKANOVIĆA "OPRALI" 100 MILIONA EVRA: Organizacija Alternativa Crna Gora poziva Tužilaštvo da se lati posla (FOTO)

I. D. S.

20. 06. 2022. u 07:45

ORGANIZACIJA Alternativa Crna Gora objavila je dokumenta koja, kako tvrde, dokazuju da su britanska kompanija i radnik obezbeđenja iz Italije u februaru prošle godine preko Prve banke oprali gotovo 100 miliona evra.

Foto Prvabankacg.com

Iako je, kako tvrde, ovo samo jedan u nizu dokaza da su se preko banke predsednikovog brata Aca Đukanovića "prale" ogromne svote novca, tužilaštvo još nije reagovalo, te ih pozivaju da konačno odrade svoj deo posla.

Kako navode u Alternativi, istragom su došli do ugovora između male računovodstvene firme iz Londona Volume Maven business service i radnika obezbeđenja sa Sardinije, Mulasa Mičela, koji su preko Prve banke 9. 2. 2021. godine prebacili 99.500.000 evra. Objavili su ugovor između te dve strane, pasoše i brojeve računa, ali i svift međunarodnog plaćanja kao dokaz da je transakcija obavljena.

Ističu da podaci iz britanskog registra firmi pokazuju da ova firma ima godišnji promet od 24.000 evra, te da nije raspolagala ovako krupnim sredstvima.

Foto Alternativa fejsbuk

Tekst potpisa

- Još 80-tih godina američka Agencija za borbu protiv trgovine narkoticima uvidela je da je mnogo lakše pratiti tragove novca nego pratiti transport narkotika. Nelegalno stečen novac teško je sakriti, a milion evra u novčanicama je poprilična gomila novca. Toliko novca može se prebaciti jedino avionom, a oni su praćeni. Novac je onda potrebno skladištiti negde, što je nemoguće uraditi neprimetno. Zato su se preko Prve banke obavljale ovakve "transakcije" u cilju skrivanja pravog izvora novca, a pravi izvor vodi do Prve banke. Od tužilaštva da odradi svoj deo posla - poručili su iz Alternative.

Pre nepun mesec oni su objavili podatke o transakciji od 100 miliona evra, za koju tvrde da je porodica Đukanović obavila takođe preko pomenute osobe iz Italije, a kako bi novac prebacila sa računa u Švajcarskoj i Velikoj Britaniji.

EVRI PREKO BEČA

SVIFT, odnosno dokaz međunarodnog plaćanja na 100 miliona evra, obavljen je 12. novembra 2020. godine, nešto manje od mesec dana, pre nego je formirana nova Vlade Crne Gore. Već tada je porodica Đukanović osetila opasnost i počela sa "prebacivanjem" sredstava, dok su se partije nove političke većine svađale oko toga kome treba da pripadne koji resor. Transfer je obavljen u 9.11, preko Rajfajzen banke u Beču, a uplatu je izvršila privatna Berkli banka iz Ženeve - naveli si iz Alternative.

Pogledajte više