MEDICINARI NEĆE OSTATI BEZ PLATE: Propast, troškovi i dug Fonda zdravstva tema u Skupštini Crne Gore

I. D. S.

08. 06. 2022. u 07:26

UKIDANjE doprinosa na zdravstvo kroz program "Evropa sad", neracionalna potrošnja i pandemija glavni su uzroci za porast, troškove i dug Fonda za zdravstveno osiguranje.

Foto: Printskrin

Ovo su ocenili ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministar zdravlja, a nekadašnji direktor FZO, Dragoslav Šćekić na kontrolnom saslušanju u Skupštini. Kako su rekli, budžetom nije opredeljeno dovoljno novca za zdravstvo, ali uveravaju da će ono funkcionisati, a novca biti za sve obaveze, pa i zarade medicinskih radnika.

Dug FZO poslednjeg dana prošle godine, kako je kazao Damjanović, iznosio je 65,7 miliona evra, od čega su dospele obaveze u tom momentu iznosile 30 miliona evra, a nakon toga prispevale i dodatne od 35,6 miliona.

- Dug je prema Fondu porastao za 17 miliona evra, imao je vrtoglavu spiralu tokom protekle godine. Uzrok je i pandemija i naše zajedničke neracionalnosti. Ukupno stanje duga po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, kad se izvuče iz sistema ogromnog poreskog duga je 130 miliona evra. Toliko je Fond zdravstva ostao zakinut zbog neplaćanja doprinosa - naglasio je Damjanović.

Prema njegovim rečima, za 2021. godinu je bio plan da se Fondu zdravstva uplati oko 303 miliona evra, da bi potrošnja bila 324 miliona evra. Kazao je i da je iluzorno očekivati da se dug Fonda dovede na nulu, te da je realno očekivati da se dug ne prenosi u narednu godinu.

POVEĆANjE

MINISTAR zdravlja je istakao da jeste za povećanje zarada lekarima, ali onima koji rade, jer ima i onih koji ne rade ništa.

- Nisu se svi zdravstveni radnici u kovidu ponašali jednako. Neki su kada je bilo najpotrebnije išli na bolovanje, ili nisu hteli u treću smenu. Čast onima koji su bili odgovorni i njih treba nagraditi - naveo je Šćekić.

Kako je ocenio ministar zdravlja, u prethodnoj godini, pažnja prema zdravstvenom sistemu nije bila na očekivanom nivou, te su se problemi samo nizali, dugovi akumulirali, a rezultati očekivali. Smatra i da je izdvajanje države od 332 miliona evra za zdravstveni sistem nedovoljno, te da je za tekuću potrošnju i servisiranje dugova bilo potrebno 400 miliona. Ocenio je i da je povećanje zarada koje je doneo program "Evropa sad" čisti populizam.

Dragoslav Šćekić je istakao da je prošle godine, dok je bio na čelu FZO, upravljao dugovima i obavezama na najbolji mogući način u tim momentima "pod svim opstrukcijama".

- Dug je tu, ali trebalo bi da vidimo šta se radilo u prethodnom periodu. Zašto je "Montefarm" - protočni bojler, i zašto kupuje lekove kao druga ruka, a trebalo bi da direktno on uzima od dobavljača, a ne preko posrednika. Zašto je neko sredstva iz državnog preneo u privatno - rekao je Šćekić.

Foto PR centar

Nacrt budžeta pravi se bez plana

Predsednica Sindikata doktora medicine dr Milena Popović Samardžić kaže da su se problemi finansiranja Fonda gomilali godinama. Dr Popović Samardžić je mišljenja da Crna Gora ima loše planiranje u zdravstvu.

- Mi bez plana sve ove godina pravimo nacrte budžeta - navela je Milena Popović Samardžić. Kao problem istakla je i neracionalnu potrošnju lekova, a mišljenja je da je Ministarstvo zdravlja moglo da donese protokole lečenja. (B. D.)

Pogledajte više