MEDOJEVIĆ O USTAVU: Da nismo izglasali ovakav, dobili bismo Rankov Ustav, a u njemu se Srbi i srpski jezik nisu ni pominjali

Novosti onlajn

24. 05. 2022. u 12:25

PREDSEDNIK Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević, gostujući u emisiji „Slobodna zona sa Draženom Živkovićem“, osvrnuo se na prozivke povodom glasanja za Ustav.

Foto: Jutjub printskrin

- Ako gledamo politički, mi smo imali najbolju nameru i napravili najbolja rešenja. Ljudi su zaboravili da smo mi tad imali samo 11-12%. Polazio sam od sledeće činjenice. Da mi nismo ušli u taj proces i da se nismo borili u pregovorima mi ne bismo imali Ustav u ovoj verziji. To građani zaboravljaju. Zaboravljaju da je već bio pripremljen Ustav Ranka Krivokapića i crnogorskih nacionalista, gde se Srbi ni srpski jezik nisu pominjali. To je bio Ustav nacionalne države Crnogoraca, u kom je čak bila definisana i Crnogorska pravoslavna crkva. Ako taj Ustav ne bi usvojili u Parlamentu, usvojili bi ga na referendumu - naglasio je Medojević.

Medojević smatra da bi Ustav, u onim uslovima posle referenduma i razočarenja unionističkog bloka, sigurno prošao.

- Mi smo uradili sve što smo mogli. Moglo je mnogo toga da se uradi na primeru jezika i još oko mnogo drugih stvari. Građani takođe percipiraju da se tekst himne definiše Ustavom. U Ustavu se ne definiše tekst himne, već Zakonom. To je bila naša najbolja namera. Moja ideja je bila da se tu udruži opozicija i da se zajednički izborimo za ravnopravan status srpske nacionalne zajednice. Možete pitati bilo koga da sam tada i pokušao da integrišem čak i Albance, jer su neki bili sa nama u opoziciji. Međutim, nismo to uspeli da realizujemo do kraja - saopštio je on.

Medojević smatra da su uradili sve što su mogli i da bi Ranko Krivokapić napravio da se oni nisu umešali.

- Taj Ustav koji bi Ranko Krivokapić napravio bio bi katastrofalan za srpski narod. I ovaj ima nedostataka, i oni su se mogli ispraviti. Čak je i bilo dogovora da srpski jezik bude službeni jezik u Crnoj Gori, ali je Ranko to poremetio. Naravno, uvek postoji prostor da se trobojka postavi kao narodna zastava… Mogli ste da me pitate da li je greška što sam ušao u politiku tad kad sam ušao. Ja mislim da jeste. Ja mislim da je moj politički angažman jedna velika pogrešna odluka. Nošen vizijom i energijom, mislio sam da Crna Gora može da se menja. Nažalost… - zaključio je lider PZP-a.

Pogledajte više