BOJKOT ZBOG POGAŽENE VOLJE NARODA: Poslanici crnogorskog parlamenta na Cetinju biraju šefa Skupštine i novu izvršnu vlast

V. KADIĆ

28. 04. 2022. u 08:30

IZBOR novog šefa parlamenta i manjinske vlade na Cetinju ključne su teme kojima će se danas baviti poslanici Skupštine Crne Gore.

Foto Skupština CG

Gotovo je sigurno da će na mesto smenjenog predsednika Skupštine Alekse Bečića (Demokrate) doći poslanica SNP Danijela Đurović iz Kotora.

Tačku na ovu sagu, koja traje mesecima, staviće 46 poslanika SNP-a, koalicije "Crno na bijelo" i opozicije predvođene DPS-om. Zbog prekrajanja izborne volje građana, sednici neće prisustvovati poslanici Demokratskog fronta, Demokrata, Ujedinjene i Prave Crne Gore.

- Sednica je sazvana na nelegalan i nelegitiman način. Još jedan razlog zbog kojeg nećemo službeno ići na Cetinje je zbog kamenovanja dece - kazao je šef poslaničkog kluba DF Slaven Radunović.

- Cetinje nije prestonica zbog šanera i narko-dilera, već zbog Petrovića. DF neće prisustvovati sednicama dok se poslanici vlasti ne ograde od fašističkih ispada, a tražićemo i da se preispita odluka o dofinansiranju Cetinja iz državnog budžeta.

Mandatar za sastav nove vlade i lider GP URA Dritan Abazović je izjavio da svako bira svoj način političke borbe.

- Nelegitimno je i neustavno da 28. arpila još nemamo započetu sednicu redovnog zasedanja Skupštine. Sve ostalo je legitimno. Ako neko želi da u kriznim vremenima doliva ulje na vatru i bira bojkot - to nije u skladu sa mojim mišljenjem, ali poštujem - rekao je Abazović, najavljujući da će prva sednica vlade, ako se ona izabere danas, uslediti odmah.

Predsednik Socijaldemokrata Damir Šehović poručio je da oni neće glasati za novu izvršnu vlast.

- Najmanje nam treba novi eksperiment koji će biti pod kontrolom Socijalističke narodne partije koja se ne odriče nasleđa Slobodana Miloševića. Oni koji žele da podrže taj eksperiment, srećan im put - poručio je Šehović.

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović nije bio siguran da li će danas ili u petak biti izbor vlade.

* * * * * * *

Mandatar predložio strukturu i sastav nove Vlade

Broj fotelja u korist SNP

U SASTAVU nove Vlade biće 18 ministarstava, četiri potpredsednika i dva ministra bez portfelja. Potpredsednici će biti dr Jovana Marović (NVO aktivista), Vladimir Joković (SNP), mr Raško Konjević (SDP), mr Ervin Ibrahimović (BS). Resor pravde poveren je Marku Kovačeviću (SNP), unutrašnji poslovi Filipu Adziću (URA), finansije Aleksandru Damjanoviću (SNP), diplomatija Ranku Krivokapiću (SDP). Ekonomskim razvojem i turizmom upravljaće Goran Đurović (URA), ministar sporta i mladih biće Vasilije Lalošević (SNP), ministar javne uprave Maraš Dukaj (Albanska alternativa), ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović (BS), ministar prosvete mr Miomir Vojinović (SNP), ministar zdravlja Dragoslav Šćekić (SNP). O kulturi i medijima će brinutu mr Maša Vlaović (nestranačka ličnost), ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma biće Ana Novaković Đurović (NVO aktivista), ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka (Demokratska partija), ministarka nauke i tehnološkog razvoja dr Biljana Šćepanović (nestranačka ličnost), ministar bez portfelja Zoran Miljanić (Civis), ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović (Hrvatska građanska inicijativa).

Pogledajte više