NIŽI PROJEKTOVANI RAST: Međunarodne institucije predviđaju pad ekonomije

Z. Z.

16. 04. 2022. u 07:39

U NAJNOVIJOJ prognozi, Svetska banka predvidela je da će crnogorska ekonomija "skliznuti" i to sa projektovanih 5,6 na 3,6 odsto.

Foto EPA

Podsećaju u analizi da je prošle godine, kako kažu, bruto društveni proizvod porastao 12,4 procenta i to je rezultat ekonomskih, fiskalnih reformi, te programa "Evropa sad".

Za ovu godinu procenjuju da će rast ekonomije biti manji od predviđenog zbog rata u Ukrajini. To će se, konstatuju, reflektovati na rast inflacije, pad životnog standarda.

Sličnu projekciju saopštila je pre nekoliko dana i EBRD. Oni su stopu rasta od 5,6 ove godine snizili na 3,7 procenata. Vasilije Kostić (na slici), ekonomski analitičar, smatra da su prognoze međunarodnih finansijskih institucija u sadašnjim uslovima opravdane i očekivane.

Foto Vlada CG

- Mislim da je sasvim očigledno da ekonomija usporava i da će se to nastaviti u budućem periodu u onoj meru u kolikoj ratni sukobi se budu ili pojačavali, čak mislim da ukoliko se ratni sukob održe u intenzitetu u kojem su sada, da se može desiti da to bude praćeno još intenzivnijim padom ekonomske aktivnosti - ocenio je Kostić.

Naš sagovornik je saglasan sa procenom Crnogorskog turističkog udruženja da ćemo, bar prema sadašnjim najavama o dolasku turista iz Skandinavije i sa Bliskog istoka, produžiti sezonu, ostvariti prihode, ali kako zaključuje, teško je nadoknaditi gubitak od 140.000 posetilaca iz Rusije odnosno 110.000 turista iz Ukrajine.

Pogledajte više