MALO I DVA CENTA VIŠE: Farmeri opet prete obustavom isporuke mleka zbog otkupne cene

I. D. S.

13. 04. 2022. u 06:34

CENE mlečnih proizvoda ovih dana uvećaće se i do 15 odsto, a njihov rast tu se neće zaustaviti, pa se novo poskupljenje očekuje već sledećeg meseca, najavili su iz Udruženja stočara Crne Gore.

Foto Shutterstock

Kako su poručili farmeri, korist od toga osetiće samo mlekare, dok će proizvođači i dalje biti u problemu. Kako ističu, njihovo poslovanje je ugroženo sve većim cenama stočne hrane uprkos merama Vlade. Zbog toga, ponovo bi mogli da obustave isporuku mleka.

Nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija, farmeri su prošle sedmice prekinuli dvodnevnu obustavu mleka, ali bi u nju ponovo mogli da krenu već za desetak dana, najavili su iz Udruženja stočara. Kako kažu, prerađivači su pristali da im otkupnu cenu podignu za dva centa, a pritom su cenu koju plaćaju građani podigli za oko 12 odsto.

Vlada Lakić, Foto I. D. S.

- Kakve će efekte i posledice imati trenutno stanje, tek će da se vidi, sigurno je da neće biti dobre. Ministri su se potrudili da, koliko im zakon dozvoljava, izađu u susret, a za dalje intervencije gotovo da nemaju prostora. Ostaje nam da čekamo da problem reši neko drugi, a to bukvalno znači da mleko u okruženju poskupi, pa da se te cene preliju i u Crnu Goru - poručuju iz Udruženja stočara.

Prema rečima Vlada Lakića, sekretara Udruženja, dva centa nisu dovoljna, jer su porastom cene stočne hrane ona već izgubljena. Ističe i da je sa ministarstvima dogovoreno da se uplati po 20 evra po grlu stoke, te da uplatu očekuju početkom iduće sedmice.

Pogledajte više