KONJEVIĆ ŠEF DIPLOMATIJE - ČIST ĆAR SDP: Mandatar polako okuplja kabinet, ali bez DPS neće moći da se izabere premijerski tim

V. KADIĆ

13. 04. 2022. u 08:38

DOK mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović, broji, kako je rekao, sate i dane do formiranja manjinske izvršne vlasti, predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović zadovoljno trlja ruke. On je na poruku Abazovića da se DPS ne vraća na vlast odgovorio: - Pozivam samo na zdravu logiku - imate vladu koju će činiti partije koje imaju 14, 16 ili 19 poslanika, a potreban im je 41. Razliku između 14, 16 i 19 davaće DPS. Šta mislite, je li to uticaj ili nije - kazao je Đukanović.

Foto Predsjednik.me

Šef države je i igrom brojki pokazao koliki je uticaj njegove partije na skrajanje buduće vlade i koliku će moć imati DPS. Jer, bez njegove partije, nijedna od tri kombinacije koje su u igri, ne bi imala ni izbliza dovoljan broj glasova da izabere premijerski tim. Evo koliko su bez DPS daleko od "magičnih" 41 u parlamentu.

Sam Đukanović kaže - "ako neko ima 14 poslanika" - misleći na SD, SDP, SNP i Crno na bijelo. Ako se tome dodaju i dvojica albanskih poslanika - dobija se sledeća Milova brojka - 16, a 19 koje spominje bilo bi ih ako se svima njima pridodaju i trojica bošnjačkih parlamentaraca.

Iako je mandatar izjavio da se radi o finišu formiranja nove vlade čini se, ipak, da neće ići tako brzo jer je ostalo još mnogo nedoumica. Juče se moglo čuti, doduše nezvanično, da posle SDP i partija Socijaldemokrata "nišani" neku od funkcija - poput šefa parlamenta, kojem bi predsedavao navodno lider Damir Šehović.

Najviše ćara imaće Socijaldemokratska partija Raška Konjevića koja ulazi u Vladu i to u resorima diplomatije i kulture. Kao novi šef crnogorske diplomatije pominje se upravo Konjević, jedan od protivnika odbrane svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gore i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova. U raspodeli resora SNP treba da dobije mesta potpredsednika Vlade, ministarstva zdravlja, prosvete, sporta, pravde i poljorivrede.

Dugogodišnji poslanik te partije Aleksandar Damjanović najozbiljniji je kandidat za ministra finansija.

Građanski pokret URA će, osim premijera, u novoj manjinskoj vladi imati Ministarstvo ekonomskog razvoja na čijem čelu će najverovatnije biti Goran Đurović, evropske integracije, koje će voditi Jovana Marović, ministarstvo unutrašnjih poslova, ekologiju i urbanizam. Manjinama će pripasti pet resora - Bošnjačkoj stranci ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, nauke i kapitalnih investicija. Albanskim partijama će najverovatnije pripasti ministarstvo rada, kao i socijalno staranje.

SUPROTSTAVLjENI

UKOLIKO u novoj Vladi budu SNP i SDP biće zanimljivo videti kako će se izvršna vlast ponašati ako na dnevni red dođe priča o Temeljnom ugovoru sa SPC, popisu stanovništva, "Otvorenom Balkanu". SDP je još ranije zapretilo rušenjem vlade ukoliko se ove teme sprovedu.

Pogledajte više