DRAGINJA VODI SKUPŠTINU? I dalje se ne nazire kraj konfuziji oko formiranja manjinske vlade u Crnoj Gori

V. KADIĆ

08. 04. 2022. u 07:13

Maratonskim pregovorima oko formiranja manjinske vlade uz podršku Demokratske partije socijalista i ostatka opozicije bliži se kraj, a na vrata mandatara Dritana Abazovića zakucale su partije koje su poražene na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine! Procurila je informacija da je postignut načelan dogovor da SDP bude deo vlasti, dok će SD dobiti mesta "po dubini". I dalje je nepoznanica kakav će konačan stav imati Socijalistička narodna partija, jer se spekuliše da bi mogao da bude suprotan odluci Glavnog odbora te stranke da u budućoj izvršnoj vlasti ne budu predstavnici SDP i SD.

Foto Skupština Crne Gore

Lider SNP Vladimir Joković i dalje je kategoričan da se mora poštovati odluka Glavnog odbora.

- Odluka postoji i mimo nje ne možemo. Za nas je obavezujuća i važeća - poručio je juče Joković.

U slučaju da SNP ne bude dosledan, stavu partijskog organa onda će stranci Raška Konjevića pripasti mesto šefa parlamenta! Spekuliše se da bi se u toj ulozi mogla pojaviti poslanica Draginja Vuksanović Stanković, žestoki kritičar svega srpskog u Skupštini Crne Gore. Ako se sve ove "kockice" poslože, manjinska vlada Dritana Abazovića dobila bi podršku 49 poslanika, čime bi se overilo prekrajanje izborne volje građana.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević pozvao je Abazovića i Jokovića da, nakon objavljivanja "dokaza o mafijaškoj prirodi DPS-a, prekinu pregovore o manjinskoj vladi sa mafijom".

- DPS treba zabraniti, lopove pohapsiti, a opljačkanu imovinu vratiti narodu - poručio je Medojević.

Vladi Zdravka Krivokapića 4. februara ove godine izglasano je nepoverenje, da bi ubrzo potom vicepremijer Abazović najavio formiranje "evropske vlade" uz podršku najmanje 49 poslanika od 81, koliko ih broji Skupština Crne Gore. Dva meseca nakon toga država još nema novu izvršnu vlast, pa su zbog toga blokirane mnoge institucije. Iz najbrojnijeg političkog saveza - Demokratskog fronta pozivali su na sabornost pobednika izbora i dogovor o formiranju izvršne vlasti koja bi se pozabavila čišćenjem biračkog tela i pripremom novih izbora. U tome su samo imali podršku Demokratske Crne Gore.

BRANKA BOŠNjAK: ROKOVI ISTIČU

Mandatar Dritan Abazović potrošio je trećinu roka u kojem, prema Ustavu, parlament mora da izabere vladu. Ako je ne izabere, za nešto manje od dva meseca Skupština se raspušta, saopštila je potpredsednica parlamenta Branka Bošnjak.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je dao mandat za formiranje vlade Abazoviću 3. marta. Prvi mesec je potrošen, a u slučaju da "procure" i naredna dva, predsednik po Ustavu, ukazom raspušta parlament. Izbori se raspisuju prvog narednog dana posle toga.

Pogledajte više