OBRUČ OKO MILA I BLAŽA: Evropski parlament traži istragu of-šor firmi predsednika Crne Gore i njegovog sina

V. KADIĆ

04. 04. 2022. u 08:38

POSLANICI Evropskog parlamenta podneli su 236 amandmana na nacrt izveštaja tog parlamenta za Crnu Goru, čiji je autor izvestilac za Crnu Goru Tonino Picula. U amandmanima, čiji sadržaj je procurio u javnost, konkretnije se poziva na reformu izbornog zakonodavstva, snažniju borbu protiv korupcije i zaštitu prava nacionalnih manjina. Jedan od amandmana, naveden kao amandman 84, odnosi se na predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Foto Arhiva

- Crna Gora jedna je od najugroženijih zemalja kada je u pitanju korupcija u Evropi danas, čak je predsednik Đukanović optuživan da je umešan u nekoliko slučajeva zloupotrebe na najvišem nivou države, te da su "Panamski papiri" otkrili da su on i njegov sin Blažo osnovali of-šor kompanije u nekoliko poreskih rajeva - navodi se u tekstu amandmana koji su predali poslanici Tijeri Marijani i Žan-Lin Lakapel.

Šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik, pozvao je crnogorske vlasti da pokrenu temeljne istrage o bilo kom kršenju zakona koje je razotkrila afera "Pandora papiri". Akteri te afere su upravo otac i sin - Milo i Blažo Đukanović. Portparol i poslanik Demokratske partije socijalista, Miloš Nikolić, saopštio je da su poslanici Evropskog parlamenta, koji su podneli amandman na izveštaj o Crnoj Gori, u kome se pominje predsednik Đukanović, kažnjeni od EP "jer su bez znanja i saglasnosti EP glumili evropske posmatrače Putinovog nelegalnog referenduma o aneksiji Krima".

- Pomenuti poslanici su deo francuske grupacije čije je izborne kampanje finansirala Moskva - naveo je Nikolić.

Početkom oktobra prošle godine NVO MANS saopštio je da su Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže stranih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara. Iz ove nevladine organizacije su naveli da objavljivanje dokumentacije o sklapanju tajnih ugovora, a koja se odnosi na upravljanje njihovom imovinom preko mreže of-šor kompanija, predstavlja dobar početak za dalju finansijsku istragu da li postoji skrivena imovina jednog od najmoćnijih političara u Crnoj Gori.

- Iz ugovora se vidi da je stariji Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust - naveli su iz MANS-a. Dokumentacija pokazuje da su te kompanije, trustovi, ovlašćeni da za račun Đukanovića mogu kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite .

NIJE BILO TRANSAKCIJA

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović je u prvoj reakciji potvrdio da je osnovao Victoria Trust, ali da nije imao nikakvih poslovnih transakcija, niti otvorenih bankarskih računa i da je vrlo brzo vlasništvo nad firmom preneo na sina jer se 2012. godine vratio na premijersku funkciju.

Pogledajte više