STOČARIMA PREKIPELO: Proizvođači predlažu veću otkupnu cenu, manju maržu i PDV na mlečne proizvode

I. D. STOJADINOVIĆ

23. 03. 2022. u 07:33

KAKO bi farme ostale održive, stočari predlažu da se maloprodajna cena mleka poveća za pet odsto, a otkupna cena za deset centi.

Budimir Mugoša, Foto N. Živanović/ SDP

Osim toga, predložili su i da se smanji PDV na prerađevine od mleka, ukine porez na stočnu hranu, ministarstvo odobri subvencije na koncentrate, a da trgovci smanje maržu na svoje proizvode. Ukoliko se cena otkupa ne poveća, mlekari prete obustavom isporuke mleka. Iz resornog ministarstva poručili su da prostora za dodatne subvencije nema, te da se kompromis mora postići između proizvođača, prerađivača i trgovaca.

Proizvođači mleka obustaviće isporuku mlekarama ukoliko resorno ministarstvo ne poveća otkupnu cenu na 70 centi, saopštio je sekretar Udruženja stočara Vlado Lakić nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstava poljoprivrede, ekonomskog razvoja i finansija, a kome su prisustvovali i odgovorni u prerađivačkom sektoru.

- Ukoliko ne dobijemo pozitivan odgovor, pozvaćemo članove udruženja i ostale farmere da obustave isporuku mlekarama - poručio je Lakić.

Da je zbog svakodnevnog poskupljenja stočne hrane, kao i ostalih sirovina, trenutno stanje neodrživo, poručio je i Budimir Mugoša, predstavnik Saveza stočara.

- Predložili smo da svi u lancu, koji čine farmeri, otkupljivači, trgovci, Ministarstvo poljoprivede i potrošači, podele teret teške situacije. Smatramo da bi povećanje otkupne cene od deset centi dovelo stočare u stanje kakve-takve likvidnosti i održivosti farmi. To je moguće ako svi "pomognu" sa po dva centa - da se smanji PDV na sedam odsto za sve domaće mlečne proizvode, da se smanje trgovačke marže za dva centa, ukine porez na stočnu hranu i poveća maloprodajna cena za pet odsto. Predložili smo i da Ministarstvo poljoprivrede subvencionira cenu koncentrata po deset centi. Šta je od ovih mera prihvatljivo za sve učesnike, znaćemo za nekoliko dana, kada ministar Stijović dođe sa puta - kazao je Mugoša.

SUBVENCIJE VEĆE OD STANDARDA EU

MINISTAR Stijović istakao je da u Evropskoj uniji zahtevaju da subvencije budu do 20 odsto otkupne cene, a da su one u Crnoj Gori već dostigle gotovo 40 odsto.

Aleksandar Stijović, Foto gov.me

- Otkupna cena je u proseku 37 do 40 centi, a subvencija ministarstva do 14 centi, što je 35 odsto i daleko je iznad evropskih standarda - precizirao je ministar.

Pogledajte više