SA DRITANOM U KOLU SNP I MANJINE: Iz građanskog pokreta URA poručuju da je formiranje izvršne vlasti u završnoj fazi

V. KADIĆ

22. 03. 2022. u 08:38

PREMA informacijama koje stižu iz Građanskog pokreta URA, formiranje manjinske Vlade je u završnoj fazi, uz to dodaju da je pitanje dana kada će koalicija "Crno na bijelo" inicirati sednicu Skupštine Crne Gore na kojoj će se o novoj izvršnoj vlasti raspravljati.

Foto V. Kadić

Mandatar Dritan Abazović rekao je da će, zasada, u vladi učestvovati tri strukture - savez "Crno na bijelo", Socijalistička narodna partija i partije nacionalnih manjina. Kao i da očekuje podršku još nekih vanparlamentarnih subjekata koji mogu direktno da učestvuju. Abazović je poručio da Vladu koju on vodi neće sastavljati niko drugi. On je rekao da se stekao utisak da se ništa važno u vezi sa formiranjem manjinske Vlade neće dešavati pre završetka lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju 27. marta.

U vezi sa terminom kada će predložiti sastav nove Vlade poručio je da se prethodno mora sačekati da se sve partije izjasne. Na poruke iz DPS da se vraćaju na vlast i da ključne odluke ne mogu biti donete bez njihove podrške, reagovao je tako što je rekao da lično nema problema sa tim.

- Ako ta izjava možda njih čini dodatno srećnim, srećno im bilo. Ne bih voleo da dođemo u situaciju da nakon 30 godina vlasti imam situaciju koju sad ima DPS. Ako oni misle da je to odlično za njih, super - sve je u redu. Ne mogu osporiti da je DPS pokazao malo veći stepen tolerancije, nego druge partije koje žele da participiraju, pa samim tim imaju neke apetite koji često nisu racionalni - kazao je Abazović.

Mandatar je ironično prokomentarisao zahtev dela opozicije da dobiju neka mesta u Vladi, tvrdeći da će možda ruska invazija biti sa nesagledivim posledicama ako ne dobiju ta mesta.

- Odluke treba donositi brže i niko nema pravo da građane Crne Gore drži kao taoce. I dalje sam pri stavu da u Vladi neće biti ministara koji izazivaju negativne emocije kod građana, samo da ne bude da nam mediji i "Fejsbuk" mere ko izaziva, a ko ne izaziva negativne emocije. Trudićemo se da budemo inkluzivni, to je naša obaveza - rekao je mandatar.

U slučaju da ne bude dogovora o manjinskoj vladi iz GP URA poručuju da su na stolu i neki drugi modeli.

- Video sam da se poslednjih dana opet pominje neka opcija tehničke vlade, tako da, osim koalicije "Crno na bijelo", koja ima četiri poslanika, preostaje 77 poslanika koji mogu da se dogovore i bez nas. Tako da, ako neko ponudi neki model koji može da dobije većinu u parlamentu, onda definitivno da i o tome treba razmišljati. Ono o čemu u ovom trenutku ne treba razmišljati su novi izbori - saopštio je izvršni dikrektor GP URA Zoran Mikić.

Poslanik DF Jovan Vučurović podsetio je na poslednju izjavu portarola DPS Miloša Nikolića da "URA treba da se pomiri sa tim da im je jedina nada da aktuelni mandatar postane premijer upravo to da se DPS vrati na vlast".

- Nakon ovakvih izjava postoji prilika da se SNP i URA politički presaberu i da pokušamo da nađemo rešenje unutar parlamentarne većine, ako i dalje istrajavaju na formiranju vlade sa Đukanovićem, onda je jasan kraj njihovog političkog puta - zaključio je Vučurović.

SNP ĆE DOPRINETI OSTVARENjU CILjEVA

PREDSEDNIK SNP Vladimir Joković poručio je da će partija na čijem je čelu doprineti ostvarenju ciljeva, među kojima su najvažniji bolji ekonomski standard građana, jake institucije, vladavina prava, odblokiranje procesa evropskih integracija, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, održavanje popisa stanovništva i još mnogo toga.

Pogledajte više