HLEB SKUPLJI, MLEKO VRI:Cene osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori u porastu

B. DABIĆ

21. 03. 2022. u 07:39

VEKNA belog hleba od 500 grama od danas skuplja 15 centi. Pekari su primorani da podižu cenu zbog poskupljenja brašna. Stočari su izričiti da se i otkupna cena litra mleka poveća na 70 centi.

Foto Shutterstock

Ukoliko ne dođe do dogovora, da prosečna otkupna cena mleka bude 70 centi, iz Saveza stočara najavljuju obustave isporuka, ulične proteste i zatvaranje farmi. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navode da su "iscrpili skoro sve mogućnosti". U jednom su saglasni - danas će još jednom pokušati da približe stavove i nađu rešenje.

Predstavnici industrijskih pekara su predali trgovcima predlog cena za hleb zbog novog rasta cena brašna za oko 25 odsto. Preporučena cena sa maržom za trgovce i ostalim troškovima biće rekordnih 80 od danas umesto dosadašnjih 65 centi. Stočari su se u petak sastali sa otkupljivačima i prerađivačima, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Neophodno je da otkupna cena bude na nivou cene koncentrovane hrane, plus pripadajuće premije, ili kumulativno 70 centi - naveo je predstavnik Saveza stočara Budimir Mugoša. - Ukoliko ne dođe do dogovora imamo nekoliko mogućnosti - obustavu isporuke mleka, ulične proteste, zatvaranje farmi.

Iz Udruženja stočara navode i da je pet miliona evra dodatno opredeljenih poljoprivredi moglo biti bolje upotrebljeno, ali niko nije konsultovao stočare.

- Stopu poreza na dodatu vrednost (PDV) trebalo je smanjiti sa 21 na sedam odsto na sve poljoprivredne proizvode, kao i da Ministarstvo ograniči maloprodajne marže na 17 odsto - rekao je Mugoša i dodao da bi na taj način teret krize bio ravnomernije raspoređen.

RADNA GRUPA

IZ Ministarstva poljoprivrede navode da su iscrpili skoro sve mogućnosti, ali su predložili formiranje sedmočlane radne grupe u kojoj će biti predstavnici mlekara, stočara, Ministarstva i Uprave za bezbednost hrane.

Pogledajte više