ZAVRŠIO SAM POSAO! Mandatar Dritan Abazović posle sastanka o formiranju nove crnogorske Vlade

V. KADIĆ

17. 03. 2022. u 08:33

ČETIRI sata trajao je razgovor predstavnika Građanskog pokreta URA, opozicionih i manjinskih partija oko formiranja nove crnogorske vlade, a prisustvovao mu je i predsednik Milo Đukanović.

Foto D. Milovanović

Nakon sastanka u podgoričkom hotelu "Hilton", mandatar Dritan Abazović, predsednik URA, kazao je da je zadovoljan razgovorom, iako je poslanik Liberalne partije Andrija Popović rekao da je u jednom trenutku na sastanku mandatar bio spreman da vrati mandat.

- Ja sam svoj deo posla skoro završio. Partije koje imaju nameru da podrže ili ne podrže Vladu sada treba to da uobliče na svojim organima - kazao je Abazović i dodao da ima podršku manjinskih partija i Socijalističke narodne partije (SNP). Agresija na Ukrajinu je podstakla strahove kod nekih političkih subjekata, ali smatram da nema mesta za strah.

SNP je potpisao sporazum u kojem se jasno govori o agresiji na Ukrajinu. Nema potrebe da održavamo novi sastanak, ali ako neko traži, nemam ništa protiv.

Mandatar je rekao da je uložio napore da dođe do dogovora SNP sa Socijaldemokratskom partijom i Socijaldemokratama.

- Verujem da je loše politiku svoditi na ličnu ravan, ali ako ne bude mogao da se postigne dogovor neko neće participirati u Vladi. Politika koju vodimo je jasna i nedvosmislena. Hoće li da je podrži SDP, SD, DPS, to nije pitanje za mene, mi smo predložili koncept manjinske vlade - naglasio je Abazović, najavljući da bi danas moglo da dođe do sastanka SNP, SD i SDP, nakon čega će sve zavisiti od njih i partijskih organa koji će odlučiti o ulasku u Vladu.

Abazović dolazi juče na sastanak, Foto S. B.

Tekst potpisa

- Što se DPS tiče, njihovo ponašanje bilo je korektnije od ponašanja ostalih, a razlog je, verujem, to što su svesni od početka da neće učestvovati u Vladi. Oni su izneli četiri politička zahteva: zdravstvena i ekonomska situacija, bezbednosna situacija u vreme rata u Ukrajini i odblokiranje evropskog puta, što mi je prihvatljivo.

Abazović je rekao da se pregovori polako finalizuju i da se nada da će se Skupština odblokirati jer predsedavajući Strahinja Bulajić ne može nikog da drži kao taoca.

- Ako ne bude hteo Bulajić, zakazaće sednicu neko od potpredsednika - kategoričan je Abazović.

Komentarišući najavu Demokratskog fronta da će u tom slučaju podneti krivičnu prijavu, mandatar je rekao da taj savez mora biti svestan da krivičnoj prijavi podleže i blokiranje rada parlamenta.

DOLAZI ZBOG SANKCIJA RUSIJI

DRITAN Abazović je najavio da će prisustvovati današnjoj sednici vlade Zdravka Krivokapića.

- Otići ću da ne bi ispalo da zbog mene ili šefa diplomatije Đorđa Radulovića ne mogu da izglasaju sankcije Rusiji - poručio je Abazović.

* * * * * * * * *

NA POMOLU POLITIČKI ZEMLjOTRES U CRNOJ GORI

MINISTARKA BRATIĆ U DF?

MINISTARKA prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić (na slici) mogla bi u najskorije vreme da pojača redove Nove srpske demokratije, partije okosnice Demoratskog fronta, saznaju "Novosti".

Foto Skupština CG

- Opredeliću se za one sa kojima delim iste svetonazore - kazala je zagonetno ministarka Bratić za naš list, tokom ručka koji je imala sa Vukom Todorovićem, nosiocem liste "Za budućnost Berana - Demokratski front", šefom poslaničkog kluba DF Slavenom Radunovićem, poslanicom Nove srske demokratije Jelenom Božović i predsednikom OO NSD Radojicom Živkovićem.

- Uvažena ministarka Bratić nam je blizu. Dobro se razumemo - kazao nam je izvor iz DF.

Ministarka je na ručku sa ljudima iz Nove srpske demokratije bila u vreme kada je premijer Zdravko Krivokapić bio u Beranama sa nekolicinom ministara koji su došli da podrže listu "Berane sad" pred lokalne izbore u Beranama. M. SEKULOVIĆ

Pogledajte više