SAHRANJEN ČUVENI GUSLAR MILOŠ ČEPIĆ: Čuvar tradicije srpskog naroda pljevaljskog kraja

M. D. 16. 03. 2022. u 21:56

DANAS je, na groblju na Radosavcu kod Pljevalja, sahranjen Miloš Čepić, narodni guslar, autor više knjiga i filomova sa temama iz narodnog života i tradicije srpskog naroda pljevaljskog kraja.

M.Drobnjak

Čepić je preminuo, u utorak, u 70- toj godini nakon kraće bolesti.

Miloš Čepić rođen je 1952. godine u Hoćevini kod Pljevalja. Gimnaziju je završio u Pljevljima, a potom višu ugostiteljsku školu, što mu je predodredilo zanimanje ugostiteljske  struke.

Bio je nekoliko godina predsednik Guslarskog društva „Pljevlja“ i osnivač ove organizacije koja je pod njegovim rukovodstvom ostvarila zapažen uspeh na brojnim guslarskim smotrama širom Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. Bio je više puta član  žirija na tim festivalima.

Dugi niz godina, bez ičije pomoći, pokušavao je da od zaborava sačuva etno-nasleđe i narodne običaje srpskog naroda pljevaljskog kraja.

Snimio je sedam filmova posvećenih očuvanju narodnih običaja.

Njegova tri dokumentarna filma sa etno sadržajima:  „Svadba u pljevaljskom kraju“, „Krsna slava“, Krsna slava i Božić“ osvojila su  prve nagrade na domaćim i međunarodnim smotrama, među kojima i prvu nagradu na festivalu u Moskvi, gdje je u konkurenciji bilo 400 filmova etno sadržaja.

Njegov film “Po potonjoj” dobio je drugu nagradu Srebreni pastir na festivalu u Kučevu.

-Suština duhovnog razvoja jednog naroda na najbolji način se razumije proučavanjem običaja i kulturne tradicije – govorio je ranije Čepić za “Novosti”.

Dugi niz  godinama se bavio prikupljanjem izvornih narodnih pesama, muških i ženskih, sa različitim načinom pevanja. Ranije je snimio dve audio kasete izvornih narodnih pesama a obe te kasete, kao i njegovi filmovi nalazae se u Etno-muzeju u Beogradu.

Bio je napisao scenario i režiju za etno-film “Hljeb naš nasušni u 21. veku”, čak i scenario  po kome bi se moglo da snimi deset televizijskih epizoda, ali zbog nedostatka  novca nije došlo do realizacije.

Autor je više knjiga  sa temama iz narodnog života i tradicije naroda pljevaljskog kraja.

Pogledajte više