DO PASOŠA RUSI MORAJU DA PROĐU KROZ DODATNE KONTROLE: MUP Crne Gore stopirao izdavanje dokumenata iz programa ekonomskog državljanstva

V. K.

17. 03. 2022. u 08:42

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova blokiralo je izdavanje pasoša iz programa Vlade Crne Gore zahtevajući dodatne kontrole onih koji su podneli zahtev za ekonomsko državljanstvo i tokove novca.

Arhiva

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da je tom odlukom obuhvaćen veći broj ljudi ruskog porekla, ali da on ne može overiti ukaz o dodeli državljanstva bez odobrenja MUP-a i dve nezavisne agencije.

- Jasna namera određenih krugova da, u koordinaciji sa kontrolisanim medijima i političkim centrima, predsednika Vlade predstave opasnim faktorom, koji navodno zastupa i sprovodi ruske interese u državi koja je članica NATO - poručili su iz Krivokapićevog kabineta.

Prema podacima Agencije za investicije, od početka programa ekonomskog državljanstva 2019. godine, MUP je izdao 126 rešenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo putem ulaganja, dok su do sada evidentirana ukupno 704 kandidata, ali kako su među njima i članovi njihovih porodica, ukupan broj osoba je 2.297. U međuvremenu je Vlada od 1. januara do 15. februara dodelila još 43 "počasna državljanstva", najveći broj, odnosno dve trećine dodeljeno je osobama poreklom iz Rusije.

Pogledajte više