UGROŽENE I "SRPSKE NOVINE": Težak položaj manjinskih medija u Crnoj Gori

V. K.

04. 03. 2022. u 22:13

ZBOG teškog materijalnog položaja, kolegijum srpskih medija u Podgorici odlučio je da se smanji broj aktivnosti i medijskih sadržaja, ali i broj angažovanih saradnika, i to za 24.

Foto V. Kadić

U saopštenju Srpskog nacionalnog saveta se navodi da je, zbog nemogućnosti da se finansijski problem srpskih medija u ovom trenutku reši, iznuđeno da se do daljeg otkaže saradnja sa redakcijama Srpske RTV u Beogradu, Pljevljima i Nikšiću, da se prekine redovno štampanje časopisa "Srpske novine", da se zatvori kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći diskriminisanim građanima srpske nacionalnosti, da se zatvori knjižara srpskih izdavača "Sveti Sava", da se prekine stipendiranje studenata, organizacija tribina i drugi projekti važni za očuvanje identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori!

- U proteklom vremenu s pravom smo očekivali da će se nešto u tretmanu srpskog naroda kvalitetno promeniti, međutim politički predstavnici navodno srpskog naroda u Crnoj Gori ne samo da o tome nisu vodili računa, već su iz njima poznatih razloga nemušto prećutkivali očiglednu diskriminaciju i neravnopravnost srpskih organizacija vodeći, po starom običaju, daleko više računa o manjinskom statusu naših sugrađana Bošnjaka, Albanaca, Muslimana i Hrvata - navedeno je u saopštenju koje je potpisao dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta. - Kampanja protiv srpskih medija i organizacija počela je pre više od pet godina brutalnom diskriminacijom od strane državnih institucija Crne Gore. Sve srpske organizacije koje su se bavile zaštitom identiteta srpskog naroda izopštene su iz Ustavom i Zakonom stečenog prava garantovane podrške. Da nije bilo razumevanja i podrške Vlade Republike Srbije, problem srpskih medija u Crnoj Gori bio bi mnogo ranije aktuelizovan.

Pogledajte više