DRITAN PRAVI NOVU, 43. VLADU: Predsednik Crne Gore Milo Đukanović odlučio da mandat poveri Abazoviću

V. KADIĆ

04. 03. 2022. u 07:10

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović dao je mandat za formiranje manjinske Vlade lideru Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću, svom nekada ljutom političkom protivniku.

Abazović i Đukanović, Foto Predsedništvo CG

Njih dvojica prethodno su se sastali u Podgorici, kada je Đukanović obavestio Abazovića da je završio konsultacije i da će njemu poveriti mandat.

U saopštenju, Đukanović navodi da je konsultacije, na koje su bili pozvani predstavnici političkih partija u Skupštini Crne Gore, završio još u ponedeljak. Podsetio je da je razgovore imao sa Raškom Konjevićem (SDP), Damirom Šehovićem (Socijaldemokrate), predstavnicima GP URA Boženom Jelušićem i Milošem Konatarom, Ervinom Ibrahimovićem (Bošnjačka stranka), Mehmedom Zenkom (Demokratska unija Albanaca), Fatmirom Đekom (Demokratska partija), Nikom Đeljošajem (Albanska alternativa), Gencijem Nimanbeguom (Forca), Andrijom Popovićem (Liberalna partija), Jevtom Erakovićem i Abazom Dizdarevićem, Aleksandrom Bogdanovićem i Danijelom Živkovićem (DPS).

- Ostale parlamentarne partije nisu iskazale interes za učešće u konsultacijama na ovu temu. Predstavnici GP URA i njihovi politički partneri nedvosmisleno su me uverili da imaju parlamentarnu većinu za izbor 43. vlade u Skupštini, pa sam doneo odluku da mandat za formiranje Vlade poverim gospodinu Abazoviću. U uverenju da je u najboljem interesu Crne Gore da što pre dobije vladu u punom kapacitetu njene funkcionalnosti, posebno zbog dodatnih bezbednosno-političkih izazova generisanih ratom u Ukrajini i njegovom refleksijom na stabilnost našeg regiona, očekujem da u kratkom roku parlament Crne Gore održi sednicu i odluči o programu i sastavu Vlade na predlog mandatara - zaključio je Đukanović.

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kaže da je odluka predsednika da Abazoviću poveri mandat za sastav nove vlade, poziv na masovne proteste protiv prekrajanja izborne volje.

- Iako na konsultacijama na kojima je učešće uzelo 43 poslanika niko nije priložio potpise podrške najmanje 41 poslanika i u ovakvom ustavnom puču, Đukanović je predložio Abazovića za mandatara. Time je nastavljen proces izdaje izborne volje građana i povratak DPS na vlast, kroz formalizaciju DPS-URA koalicije. Na konsultacijama koncept manjinske vlade dobio je jasnu podršku svega osam poslanika - istakao je Bečić.

Protesti zbog izdaje

ZBOG prekrajanja izborne volje građana na izborima 30. avgusta 2020. Demokratski front i Demokratska Crna Gora organizovali su proteste širom Crne Gore. Front blokadom saobraćajnica, a Demokrate okupljanjem građana.

Pogledajte više