CRNA GORA NE SME DA VODI TUĐE RATOVE I BITKE: Obraćanje Strahinje Bulajića na sednici Saveta za odbranu i bezbednost

V. K.

02. 03. 2022. u 19:06

CRNA Gora nikako ne sme da vodi tuđe bitke i ratove, i to ne može da bude nacionalni interes naše zemlje.

Foto: Printskrin

Ovo je vršilac dužnosti predsednika crnogorskog parlamenta Strahinja Bulajić saopštio na današnjoj sednici Saveta za odbranu i bezbednost, na koju je pozvan u svojstvu člana, a na kojoj je otvoreno pitanje njegovog legitimiteta kao vršioca dužnosti predsednika Skupštine Crne Gore.

- To pitanje je postavljeno od strane predstavnika Vlade koja je smenjena u Skupštini Crne Gore. Kao čovek i političar, ali i predstavnik najjače političke organizacije u parlamentarnoj većini, Demokratskog fronta, jasno sam saopštio naš stav da smo protiv slanja crnogorskih vojnika van granica Crne Gore u bilo kakve ofanzivne vojne akcije - rekao je Bulajić u reagovanju.

Imajući u vidu vitalne interese Crne Gore, kako je rekao, "cenio sam i cenim da nikako ne smemo da vodimo tuđe bitke i vodimo tuđe ratove".

- To ne može da bude nacionalni interes naše zemlje. Vreme je za očuvanje mira koji se može obezbediti samo kroz dijalog o prevazilaženju duboke političke i institucionalne krize u zemlji, pa i o očuvanju biološke supstance naroda - rekao je Bulajić.

Pokušaj da se na brzinu donese odluka o angažovanju naših vojnika, bez stava predstavnika Skupštine, kako je rekao, "predstavlja svojevrstan puzajući državni udar i dodatno destabilizuje Crnu Goru".

- Dolaze teška vremena i imperativno moramo da vodimo računa o našim građanima, a ne o bilo čijim tuđim interesima. Avanturističke i hazarderske odluke koje ugrožavaju mir i bezbednost nikad neće imati moju podršku. Uveren sam da Savet za bezbednost i odbranu ne može da postoji bez predstavnika Skupštine i pozivam nadležne da se Ustav i zakon mora poštovati. Mir i stabilnost Crne Gore i njenih građana je od najveće moguće važnosti - poručio je Bulajić.

 
Pogledajte više