ZAVRŠENO SUĐENJE BARANINU EDINU BEGZIĆU: Najpoznatiji “bombaš” u regionu osuđen na dva meseca zatvora, kaznu odslužio u pritvoru (VIDEO)

B. DABIĆ 28. 02. 2022. u 13:05

BARANIN Edin Begzić, najpoznatiji “bombaš” u regionu, osuđen je na dva meseca zatvora.

Foto: B. Dabić

Baranin Edin Begzić, najpoznatiji “bombaš” u regionu, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dva meseca.

Nakon održanog glavnog pretresa u Osnovnom sudu u Baru sudija Tamara Spasojević donela je presudu da je Edin Begzić oglašen krivim za krivično delo izazivanje panike i nereda, koje mu tužilac Osnovnog državnog tužilaštva Bar Vitomir Magovčević stavlja na teret.

Sa optuženičke klupe Begzić je izrazio kajanje zbog počinjenog krivičnog dela i obećao da više ništa slično neće ponoviti. On je istakao da je shvatio da je pravni put jedini način za ostvarivanje prava koja su ugrožena.

Foto: b. Dabić

- Priznao je izvršenje krivičnog dela. Izrečena je kazna zatvora u trajanju od dva meseca. Po oceni suda nema dileme da je počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret, kazala je sudija Tamara Spasojević.

Sudija je kao olakšavajuće okolnosti navela Begzićevo priznanje da je počinio krivično delo, da je otac maloletnog deteta, hranitelj.

Tokom glavnog pretresa optuženi Begzić, kome tužilaštvo stavlja na teret krivično delo izazivanje panike i nereda tokom glavnog pretresa, kazao je da ono što je uradio ispred NLB banke bio “moj protest, a razlog je oduzimanje ustavnih prava radnika Primorke”

On je 28. decembra ispred poslovnice NLB banke u centru Bara pretio da će aktivirati eksploziv.

Begzić je 28. decembra 2021. godine ispred filijale NLB banke u Baru u ranim jutarnjim satima razvukao traku, pre nego što su došli Jutjub kanala objavio snimak u kome je istakao da je “spreman da umre”. Nakon što je sedam sati držao u blokadi Ulicu Maršala Tita, naglašavajući da nikome drugom život nije ugrožen, mirno se predao policiji, a ispostavilo se da je do tada neviđeni performans u Baru izveo da bi ukazao na problem radnika nekadašnje fabrike Primorka.

- Radnja izvršenja ovog dela se sastoji u iznošenju lažne vesti, lažnog tvrđena. U skladu sa navedenim, postupajući državni tužilac je potpuno ispravno u optužnom predlogu naveo da je okrivljeni iznosio lažna tvrđenja, da su dva kanistera za vodu odavali utisak da su eksplozivne naprave, boce sa krpama da su molotovljeni kokteli, prsluk je odavao utisak da je pancir, te da je pištolj bio zapravo igračka, kazao je u završnoj reči Begzićev branilac advokat Nikola Knežević.

Narušavanje javnog reda ili mira, dodao je branilac, jeste posledica krivičnog dela za koje se Edin tereti.

- Kritičnog dana Edin nikoga nije objektivno ugrozio izuzev samog sebe. Za svoe vreme trajanja kritičnog događaja nalazio se na nišanu snajperske puške obučenog pripadnika policijskih snaga, čime je životno ugrozio sebe, a sve sa namerom i ciljem ne bi li pomogao drugima, istakao je branilac.

Oba njegova roditelja bili su zaposleni u preduzeću “Primorka”, u kojoj firmi im duži niz godina nisu isplaćivani lični dohotci.

- Njegov pokojni otac, koji je umro pre godinu dana, celi svoj radni vek je proveo u ovoj firmi, a kao predstavnik radnika vodio je pravnu borbu radi zaštite njihovih interesa skoro 15 godina. Nažalost, nije dočekao da vidi i da doživi bilo kakav uspeh u tom smislu. Kritične prilike Edin nije postupao iz niskih pobuda, naprotiv – postupao je altruistički sa željom da direktno pomogne desetinama radnika “Primorke”, a indirektno i svim članovima njihovih porodica, jer je osetio na svojoj koži mnogo nedaća zbog nepravde koja je zadesila njegove roditelje, a koje su se odrazile u nemogućnosti školovanja, lečenja, kao i u vođenju dostojanstvenog života, od svog rada, naveo je u završnoj reči branilac Knežević.

Ispred zgrade Osnovnog suda u Baru pre početka suđenja okupilo se oko 60 Barana, a neki od njih su nekada radili u “Primorci”. Oni su mirnim protestom dali podršku Begziću.

CILj POSTIGNUT

Tokom suđenja na pitanje tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Vitomira Magovčevića da li je postigao svoj cilj, Begzić je potvrdno odgovorio.

- Apsolutno. Moj protest je prekinut dobrovoljnom predajom policiji iz razloga što je dogovor između radnika, NLB banke i vicepremijera postignut. Zbog toga nije bila potreba da više stojim ispred te banke, naveo je Begzić ističući da nikada više nešto slično neće uraditi.

-Ne postoji opasnost da ću ja ponoviti delo. Građani Bara nisu krivi za slučaj Primorka, niti dužni da strahuju, u krajnjem to nije bila moja namera, naveo je Begzić.

Ispred banke je, kako je opisao, došao oko 7 sati ujutro, pre nego što je poslovnica otvorena i postavio kanistere, razvukao traku.

Pogledajte više