DF OTKAČIO ĐUKANOVIĆA: U pismu poručili da će da brane izbornu volju građana

V. K.

25. 02. 2022. u 13:11

LIDERI Demokratskog fronta odbili su da danas idu na konsultacije kod predsednika Crne Gore Mila Đukanovića u vezi sa predlaganjem mandatara za sastav nove, manjinske vlade.

Foto: Printskrin

U pismu Đukanoviću oni su poručili da će da brane izbornu volju ostvarenu 30. avgusta 2020.

- Pošto se privode kraju aktivnosti i dogovori dela aktuelne parlamentarne većine sa Vama, koji imaju za cilj prekrajanje izborne volje građana, cenimo da bi takav politički inženjering, u ovim složenim političkim okolnostima, dodatno destabilizovao stanje u zemlji. Uobičajena demokratska i evropska praksa je da se duboke političke krize rešavaju na izborima, uz prethodni dogovor parlamentarnih stranaka. Neprihvatljivi su pokušaji brzih, ishitrenih i polovičnih, ad hok rešenja i formiranje neprincipijelnih političkih saveza koji nemaju uporište u rezultatima izbora. Zato ne želimo da, našim razgovorom sa Vama, dajemo bilo kakvu vrstu legitimnosti takvim procesima, kojima se grubo krši izborna volja građana. Duboka kriza legitimiteta političkog sistema može se jedino rešavati formiranjem Vlade u okviru iste parlamentarne većine koja je pobedila na izborima ili dogovorom o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora - stoji u pismu.

- Imajući u vidu da je, nakon poraza DPS-a na parlamentarnim izborima, doveden u pitanje i Vaš institucionalni legitimitet, cenimo da bi i istovremeno održavanje predsedničkih izbora, pre krajnjeg roka, takođe bio doprinos demokratskom i političkom rešavanju duboke krize. Nakon svega navedenog, smatramo da se još nisu stekli ustavni i politički uslovi za održavanje konsultacija o formiranju nove Vlade Crne Gore - dodaje se u pismu, koje potpisuju Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević.

BONUS VIDEO: BAKLjADA U BERANAMA: Vijore se trobojke u mestu Rudeš
 

 
Pogledajte više