DPS OPET KROJAČ SUDBINE? Milovi poslali jasnu poruku GP URA da u Skupštini može proći samo ono što oni podrže

V. KADIĆ

22. 02. 2022. u 08:38

BUDUĆA Vlada i sve njene odluke zavisiće u potpunosti od nas - baš ovakvih kakvi jesmo!

Đukanovićevi tvrde da se oni pitaju, Foto D. Milovanović

Ovu poruku Građanskom pokretu URA poslao je portparol DPS-a i poslanik u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić reagujući na navode potpredsednice stranke URA Jovane Marović da ne prave koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista, te da njihov stav - da je neprihvatljivo njihovo učešće u izvršnoj vlasti, dovoljno govori o tome šta misle o "reformisanju".

- Formiranje manjinske Vlade zavisi isključivo od klupa poslanika DPS-a i Liberalne partije bez čijih 30 glasova nema, i neće biti, stabilne i evropske parlamentarne većine, i bez čijih glasova u Skupštini neće biti usvojen niti jedan jedini predlog koji dolazi iz vlade - poručio je Nikolić, ocenjujući da izjava Marovićeve pokazuje zabrinjavajući trend da URA "umesto ozbiljnom politikom nastavlja da se bavi praznim politikanstvom".

- Tako, u maniru političkog analitičara, Jovana Marović se bavi kontepliranjem o reformama u DPS-u, zaboravljajući i predviđajući očigledno da je partija kojoj pripada nakon 30. avgusta 2020. godine formirala parlamentarnu većinu i postala ključni činilac koalicije koja je u poslednjih godinu i po sistemski satirala crnogorski sistem u svakoj sferi.

U iščekivanju sednice Glavnog odbora Socijalističke narodne partije na kojoj će se odlučiti da li će ta stranka, kao deo pobedničke liste "Za budućnost Crne Gore" biti deo projekta manjinske Vlade i na taj način izneveriti volju građana, njen glavni konstruktor vicepremijer i lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović saopštio je da ga na ostvarenje tog cilja obavezuje - besa!

- Dao sam besu da ćemo promeniti Crnu Goru i da ćemo se boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije - poručio je Abazović za Hrvatsku radio-televiziju, dodajući da ako ne bude dovoljno mudrosti da se sastavi nova vlada uslediće izbori. Na pitanje da li će DF ući u manjinsku Vladu odgovara odrično.

- Demokratski front neće ući, ne zato što je favorit Srbije, nije to razlog. Mi smatramo u ovom trenutku da one strukture koje imaju narušen međunarodni ugled da oni ostanu van struktura vlasti.

Sa druge strane, šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović, upitao je preko svog tviter-naloga Abazovića da li bi pokret URA podržao mandatara tehničke vlade koji bi mogao da obezbedi podršku ostalih stranaka parlamentarne većine, kao i stranaka manjina.

- Stalno se ponavlja kako niko drugi ne nudi rešenje. Evo, ima i druga ponuda. I to ponuda koja podrazumeva poštovanje izborne volje građana da DPS ne učestvuje u vlasti, a da se priključe manjine - napisao je Radunović.

Dritan Abazović, Foto Tanjug

Napetost i tenzije u Crnoj Gori pojačavaju višednevni protesti Demokratske Crne Gore sa kojih se šalje poruka da su izbori jedino rešenje za prevazilaženje duboke političke i društvene krize. Demokratski front najavljuje blokadu saobraćajnica i gradova u Crnoj Gori. Iz ovog političkog saveza poručuju da će paralisanje saobraćaja početi kada procene da je najbolji trenutak da se skrene pažnja svima koji žele bilo kakav dogovor sa Demokratskom partijom socijalista.

FRONT DAO DVA PREDLOGA

POSLANIK DF i Nove srpske demokratije Jovan Vučurović saopštio je dva predloga u vezi formiranja buduće vlade. Reč je o predlozima za tehničku vladu koja bi pripremila i organizovala izbore.

- Dakle, tehnička vlada od nestranačkih ličnosti, podržana od 41 poslanika, plus stranke manjina ili tehnička vlada od političara, takođe uz podršku parlamentarne većine. U toj vladi ne bi bilo mesta za DPS - poručio je Vučurović.

Pogledajte više