RADOMIR ULJAREVIĆ O INCIDENTU U PLAVU: "Plavljani imaju više razloga za posebnu osetljivost..."

V.K. 14. 02. 2022. u 13:32

ISTAKNUTI književnik Radomir Uljarević osvrnuo se na jedan događaj koji se zbio u Plavu, kada je jednom žitelju bio zabranjen ulazak u zgradu Opštine samo zato što je na glavi imao crnogorsku kapu sa ocilima.

foto: V. K.

Vest da je pre nekoliko dana gospodinu Dragutinu Živaljeviću iz Velike, opštinski portir u Plavu, gospodin Damir Krcić, zabranio ulazak u zgradu Opštine Plav, samo zbog toga što je na glavi imao crnogorsku kapu sa ocilima, prošla je gotovo nezapaženo. Da stvar bude nedvosmislena, gospodina Živaljevića su, a ne gospodina Krcića, službenici Uprave policije priveli kod tužiteljke, Drite Rugavac. Treba li napomenuti da je kapa sa četiri ocila deo crnogorske narodne nošnje.

U isto vreme novoizabrani predsednik Socijaldemokrtske partije Crne Gore, gospodin Damir Šehović, javno preti da će sprečiti potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC. Nikom normalnom nije na um padalo da kaže bilo šta protiv, a ne tek da pokuša da spreči, da Crna Gora potpiše Temeljni ugovor sa Islamskom zajednicom. Naprotiv. Tim pre je, začudno da gospodin Damir Šehović, pokazuje takvu i toliku netrpeljivost prema Srpskoj crkvi, kao i njegov imenjak iz Plava, gospodin Damir Krcić.

U Plavu bio prvo logor za žene i decu u Crnoj Gori

Čini se da bi Plavljani imali više razloga od drugih za posebnu osetljivost kad je reč o Veličanima koji su stradali u Logoru Plav, koji je osnovan još jula 1941. i koji je bio jedini logor za žene i decu na teritoriji okupirane Crne Gore u Drugom svetskom ratu, i prvi logor za decu u porobljenoj Evropi. U logoru Plav je mučeno i smrtno stradalo 31. dete mlađe od 10 godina, uglavnom iz Velike, i to u kući Vukote Džudovića, u Plavu. Kroz logor Plav prošlo je preko 500 civila, od kojih najvećim delom žene i deca.

Plavski logor je prethodio monstruoznom zločinu koji se dogodio tri godine kasnije, 28 jula 1944. u kojem je stradalo 554 staraca, žena i dece iz Velike. Izvršioci tog zločina su bili Plavskogusinjska i Bihorska muslimanska kvinsliška milicija i volunteri, pod zastavom SS divizije ”Princ Eugen”. Među stradalnicima, Veličanima, bilo je i predaka, i rođaka gospodina Dragutina Živaljevića. Da je sve to imao na umu gopodin Damir Krcić, verujem, ne bi posegao za tako grubim postupkom kad je ugledao kapu sa četiri ocila.

foto: V. K.

Možda je to prilika, to bi bilo očekivano, da upravo gospodin Damir Šehović, u ime svoje partije, osudi postupanje prema gospodinu Živaljeviću, ali i da se osvrne na činjenicu da iz Plava do danas nije došlo saučešće Veličanima, zbog gore pomenutih gnusnih zločina. A jedna od najlepših i najvećih kuća u Plavu, kuća Vukote Džudovića, u kojoj je umoreno 31 dete mlađe od 10 godina, nalazi se u neposrednoj blizini zgrade plavske opštine.

BONUS VIDEO:

NAROD SE VEĆ OKUPLjA: Večeras protest u Podgorici zbog prekrajanja izborne volje

Pogledajte više