DO PASOŠA PO STAROM: Odluka vlade o izmenama kriterijuma za sticanje crnogorskog državljanstva biće poništena

V. K.

12. 02. 2022. u 07:39

NEDAVNA odluka vlade Zdravka Krivokapića o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, koja je doneta u toku sednice Skupštine Crne Gore na kojoj se raspravljalo o njenom nepoverenju, biće poništena, jer nije dobila saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova - saopštio je lider Građanskog pokreta Dritan Abazović.

Foto arhiva

On je apelovao na Vladu da u tehničkom mandatu ne donosi odluke koje mogu biti štetne i iritantne, uz obrazloženje da se "ne bi radilo kao što je Demokratska partija socijalista, da se pune institucije, troše budžetske rezerve".

Dok je trajala rasprava o poverenju kabinetu Krivokapića, doneta je odluka da je za sticanje državljanstva dovoljno pet godina privremenog i pet stalnog boravka u Crnoj Gori, dok je do sada trebalo deset godina stalnog boravka.

Na osnovu izmene odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, u narednoj godini bi za crnogorsko državljanstvo moglo da se prijavi do pet hiljada građana, a u narednih pet godina i do 25.000 - smatra ekspert za statusna pitanja stranaca i migranata i nekadašnji funkcioner MUP-a Bojan Bugarin.

Pogledajte više