UMETNOŠĆU ZA "ZDRAVU" BOLNICU MELJINE: Humanitarna izložba u Dvorani Park

V.V.

08. 02. 2022. u 16:10

NEIZVESTAN status, loša finansijska situacija i osipanje kadra u Bolnici Meljine pokrenuli su niz mirnih protesta građana Herceg Novog, a umetnike na akciju.

Foto: V.V.

Hercegnovsko pozorište, ustanova kulture Herceg fest i Radio televizija Herceg Novi organizovali su humanitarnu akciju „Zdravlje je umetnost življenja – umetnošću za zdravu bolnicu Meljine". Zamisao je bila da se prikupljene slike izlože, prodaju po povoljnim cenama a prihod donira bolnici za kupovinu nekog od dijagnostičkih aparata koji ovoj ustanovi nedostaju. Odziv je premašio očekivanja, pa su na dugom spisku od više od 40 darodavaca , profesionalni i slikari amateri, ali i gradski Sekretarijat za kulturu, Herceg fest, dva festivala, Hercegnovski strip festival i Gitar art samr fest, likovna radionica "Grad sunca" , dve galerije "Sju Rajder" i "Luča". Postavka poklonjenih radova  biće pred publikom do 22. februara.

Vojislav Vojo Kilibarda, urednik likovnih programa u Herceg festu podseća da ovo nije prva akcija koju zajednički organizuju sa Hercegnovskim pozorištem i uz podršku RT Herceg Novi.

– Početne cene eksponata kreću se od dva do hiljadu evra, a u dogovoru sa autorima, prilagođene su humanitarnoj akciji - kaže Kilibarda i dodaje da je umetnost prava jedino ako reaguje na ono što se događa u sredini u kojoj nastaje otud ne čudi ovoliki odziv autora ali i zainteresovanost publike.

Foto: V.V.

Bolnica Meljine jedna je od ustanova koja Herceg Novi čini gradom, poručila je na otvaranju izložbe predsednica UO Hercegnovskog pozorišta, Vitka Vujnović.

– Novskom mozaiku bez bolnice Meljine nedostajao bi baš onaj delić koji gradski puls čini snažnim, sigurnim  i zdravim pa je izlišno objašnjavati zbog čega je pokrenuta ova akcija i zbog čega su i organizatori i učesnici poželeli da baš umetnošću podrže „zdravu" bolnicu Meljine – kazala je Vujnović i objasnila da „zdrava" bolnica znači hercegnovska, dobro opremljena ustanova sa zadovoljnim osobljem i dalje ušuškana na obali najlepšeg zaliva, a u krilu manastira Savina.

Foto: V.V.

Milina Kovačević iz Herceg festa informisala je da će ova akcija biti nastavljena u okviru "Male fešte od naranče" na kojoj će biti organizovana donatorska prodaja torti, a potom i završnim koncertom zimskog dela festivala „Dani muzike". U Dvorani Park, 16. februara nastupiće nagrađeni učenici hercegnovske Muzičke škole.

Bazar umetnosti biće otvoren svakog radnog dana u foajeu Dvorane Park od 9 do 12 i od 18 do 20 sati.

BONUS VIDEO: 

Zbog dojave o bombi u toku evakuacija 1.000 radnika Luke Bar

Pogledajte više