"INSISTIRAĆEMO NA OSTVARIVANJU PRAVA SRBA U CRNOJ GORI": Starović - "Apelujemo da se poštuje demokratska volja građana"

Novosti onlajn

08. 02. 2022. u 15:15

DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović, gostujući na RTS-u, rekao je povodom dešavanja u Crnoj Gori da Srbija niti može, niti želi da se meša i utiče na dinamiku političkih procesa u Crnoj Gori, ali da ono što, kako je rekao, možemo i moramo jeste da apelujemo i insistiramo na ostvarivanju svih ličnih i kolektivnih političkih prava Srba u Crnoj Gori, saopštili su iz ovog minstarstva.

Nemanja Starović, Foto Tanjug

- Apelovali bismo da se demokratska volja građana Crne Gore i u turbulentnim političkim okolnostima preko parlamenta preslika na vladu Crne Gore i druge organe izvršne vlasti - rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, nadamo se da će nova vlada u Crnoj Gori, bez obzira na to ko će je činiti, napraviti nekoliko koraka koji će se pozitivno odraziti na naše odnose, a koji se tiču potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, organizacije slobodnog popisnog izjašnjavanja građana, ozbiljnijeg razmatranja inicijative „Otvoreni Balkan“ i ukidanja štetne odluke o proterivanju našeg ambasadora Vladimira Božovića.

„Kurti neće dobiti podršku da onemogući glasanje Srba na Kosmetu“

Na pitanje o predlogu Prištine od četiri tačke koje se odnose na to kako bi mogli da se na Kosovu i Metohiji održe izbori 3. aprila, Starović je rekao da su to pre svega nekakve lepe želje pripadnika privremenih institucija samouprave u Prištini i naglasio da je za nas važno da će naši sunarodnici na KiM moći da glasaju.

Prema njegovim rečima, to je nešto za šta imamo podršku najvećeg dela međunarodne zajednice i da ta podrška treba da se pretoči u konkretne mere.

Starović je naveo da bi najbolje bilo da se držimo pozitivne ustaljene prakse da se izbori odvijaju uz podršku Misije OEBS i dodao da mu je žao što OEBS nije bio na visini zadatka kada je reč o realizaciji referenduma o promeni Ustava Srbije 16. januara na KiM.

Kako je rekao, Srbi na KiM će sigurno moći da glasaju na predstojećim izborima na biračkim mestima na kojima su navikli da glasaju.

- Siguran sam da Kurti neće imati podršku da Srbe onemogući da glasaju na izborima - kazao je državni sekretar.

BONUS VIDEO:

U BARU POTPISAN MEMORANDUM: Finansijska podrška parovima za vantelesnu oplodnju

Pogledajte više