USTAVNI SUD ODLUČUJE O MILU: Tražio izmeštanje ustoličenja mitropolita Joanikija - sporne dve izjave

Tanjug

04. 02. 2022. u 09:23

USTAVNI sud danas odlučuje o tome da li je predsednik Milo Đukanović povredio Ustav javnim zahtevom da se izmesti ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija iz Cetinjskog manastira, od 5. septembra prošle godine.

Mitropolit Joanikije i Milo Đukanović

Zahtev za ocenu Ustavnom sudu podnela je Skupština Crne Gore, a kao kršenje najvišeg državnog akta navedene su dve Đukanovićeve izjave od 28. avgusta na Cetinju, u kojima je kao šef države i DPS-a apelovao da Srpska pravoslavna crkva obavi ustoličenje mitropolita Joanikija van Cetinja i kada je najavio da će i on biti na Cetinju 5. septembra na dan ustoličenja sa građanima koji se protive tom činu.

Ako se sudije saglase da je Đukanović povredio Ustav, Skupština može da ga razreši.

U slučaju negativnog odgovora, stavlja se tačka na ovaj slučaj.

Foto Arhiva Novosti

Podgoričke Vijesti objavile su juče, pozivajući se na svoja saznanja, da sudiija izvestilac Ustavnog suda Crne Gore u ovom predmetu, Milorad Gogić, smatra da je Đukanović povredio Ustav pozivom da se izmesti ustoličenje mitropolita Joanikija sa Cetinja, jer se mešao u odluku Mitropolije crnogorsko-primorske, ali i da je malo verovatno da će takav stav dobiti većinu.

U Predlogu za pokretanje postupka navodi se da je Đukanović svojom izjavom grubo povredio član 14 Ustava koji propisuje da su "verske zajednice odvojene od države, kao i da su verske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova".

Više sagovornika lista je stava da je malo izvesno da će sudija izvestilac dobiti podršku kolega na plenarnoj sednici.

Ustavni sud funkcioniše u nepotpunom sastavu, sa četvoro sudija, jer je troje sudija otišlo u penziju i u toku su konkursi za izbor njihovih naslednika.

Da bi odluka bila doneta potrebno je da za nju glasa svih četvoro sudija od ukupno sedmoro - što je malo verovatno, pišu Vijesti.

Sud će o ovom predmetu odlučivati iza zatvorenih vrata.

BONUS VIDEO:

U BARU POTPISAN MEMORANDUM: Finansijska podrška parovima za vantelesnu oplodnju

Pogledajte više