SUDBINA MELJINA SE REŠAVA U SREDU: Metropola zdravstvenog turizma, a bolnica i institut na resporatoru

V. V.

19. 01. 2022. u 20:47

ZA SUTRA (21. januar) zakazana je vanredna sednica hercegnovske Skupštine opštine, a pred odbornicima je jedna ali „vruća" tema – status bolnice Meljine.

Foto Arhiva

Podsetićemo, nedavno je stečajni upravnik najavio zatvaranje ove ustanove zbog loše finansijske situacije i osipanja kadra. Novljani su POTOM organizovali masovni mirni protest i pokazali koliko bolnica znači gradu, svim meštanima pa i gostima Herceg Novog koji slovi za centar zdravstvenog turizma.

Opština Herceg Novi i Vlada Crne Gore imaju dobru komunikaciju oko problema i rešavanja statusa bolnice „Meljine", ulažu se ogromni napori da se ona sačuva jer bi to bilo vrlo značajno za zdravstvo u Crnoj Gori i pomoglo bi da Herceg Novi opet bude prepoznat kao centar zdravstvenog turizma, rekao je predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić u emisiji „Akcenti" na TVCG.

Foto

U emisiju se putem Skajpa uključio i vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, koji je bolnicu privatizovao 2008. godine. Prema njegovim rečima postojao je odličan plan za ovu ustanovu ali nije realzovan zbog ekonomske krize i odustajanja od projekta partnera iz Abu Dabija. Ponovio je da je direktorka Olivera Elez uvela bolnicu u stečaj u saradnji bivšim ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem a zbog duga koji su prema njoj imali i koji je iznosio oko 19 hiljada evra. Knežević je takođe imenovao „stečajnu crnu trojku", Blaža Jovanića, Sašu Zejaka i Snežanu Jović, i optužio ih za zloupotrebe koje dovodi u vezu sa predsednikom Crne Gore i DPS-a Milom Đukanovićem. Govorio je i o navodnim opstrukcijama nakon privatizacije, apostrofirao je da mu nije data dozvola da gradi i objasnio da je ceo kompleks zamišljen kao zdravstveno-turistički pa je traženo da se formiraju dve jedinice: Opšta bolnica Meljine i Meljine kompleks. Prema Kneževićevim rečima odštetni zahtev za Bolnicu Meljine je 74 miliona evra, a njegova poruka „neka država vidi kako će." On i njegov pravni tim imaju tri predloga, a glavni je da se priznaju ulaganja i odbiju od odštetnog zahteva tokom arbitraže. Knežević je nave da sa premijerom Zdravkom Krivokapićem o ovome nije razgovarao, ali jeste sa njegovom ćerkom, za koju je rekao da je stručnjak za ovu oblast.

Kneževićeve tvrdnje osporio je dobrim delom stečajni upravnik Žarko Ostojić, koji je insistirao da se od ovog slučaja odvoje sve političke konotacije. Ostojić je podsetio da je u novembru prošle godine poslao zahtev na šest adresa, meritornih za rešavanje problema, pa se oseća neki pomak u stvaranju uslova da se nastavi postojeća delatnost.

- Bolnica Meljine ima jako dobar kolektiv, koji zaslužuje da dobije priliku da nastavi da radi. Mi se već dugo ponašamo kao da stečaja maltene nema, rekao je Ostojić. On je podsetio da su dugovi Bolnice pre otvaranja stečaja iznosili 15 miliona evra. Pozajmljena su sredstva za isplatu novembarskih i decembarskih zarada, a uplaćen je deo sredstava koja duguje Fonda zdravstva.

Foto

Bolnica funkcioniše uprkos nedostatku kadra i sredstava, rekla je dr Olivera Elez, medicinski direktor bolnice Meljine. S druge strane, naglasila je, da od momenta prodaje bolnice skoro ništa nije uloženo u opremu što bi popravilo kvalitet usluga. Zbog toga i neizvesne budućnostu ljudi se teško odlučuju da dođu kod nas da rade, kazala je dr Elez.

-Bolnica jeste u stečaju, ali mi smo prepoznali interes da ona nastavi da funkcioniše, rekao je Velja Čađenović, državni sekretar Ministarstva zdravlja, i naveo da je sadašnja Vlada uplatila nedostajuća sredstva od decembra 2020. do marta 2021.godine. Čađenović je najavio mogućnost skore nove uplate od 450 hiljada evra jer je budžet usvojen a na narednoj sednici Vlade naći će se zahtev za uplatu dela sredstava. Takođe, trebalo bi da uskoro bude izmiren dug Fonda zdravstva.

Ovim se samo premošćava problem, komentarisao je stečajni upravnik i objasnio da je za nesmetano funkcionisanje Bolnice neophodno mesečno obezbediti oko 120 hiljada evra.

BOLNICA JE MORALA DA OSTANE VLASNIŠTVO DRŽAVE

Novljani su jako osetljivi oko statusa Bolnice Meljine jer dobro znaju njen značaj, istakao je tokom emisije predsednik Herceg Novog Stevan Katić i dodao da je sve do 1990. grad bio prepoznat kao metropola zdravstvenog turizma, to predviđaju i svi strateški dokumenti, a danas su nažalost, Bolnica kao i Institut praktično na respiratorima.

-Bolnica nije trebalo da bude privatizovana, trebalo je da ostane u vlasništvu države. Mi protestujemo zbog opšteg dobra, zbog zdravlja ljudi, zbog spašavanja ljudskih života, objasnio je Katić i dodao da smatra da se vlasnik koji je kupio bolnicu igrao sa zdravljem i životima ljudi.

Katić je pohvalio sadašnju komunikaciju između Opštine i Vlade i zajedničko delovanje kako bi rešili nasleđene probleme i sagledali ulogu dve kompanije čiji je vlasnik Duško Knežević. Izvesno je da će za rešavanje pitanja tereta i kredita trebati puno vremena, rekao je Katić i ocenio da je proteklih godina bilo mnogo sistemskih opstrukcija i nerazumevanja prethodne državne vlasti. Katić je odao priznanje zaposlenima u Bolnici koji ulažu ogromne napore da bi ova ustanova opstala.

BONUS VIDEO - Kako je pao Milo Đukanović?

Pogledajte više