DOLAZE I NEMCI: Potrošači u Crnoj Gori moći će da pazare u još jednom trgovačkom lancu

Z. Z.

20. 01. 2022. u 06:34

NA kraju prošle godine počela je da kruži priča da će crnogorski potrošači imati mogućnost da kupuju u prodavnicama još jednog velikog trgovačkog lanca koji radi u zemljama regiona.

Foto N. Živanović

Građane je ta vest obradovala, naročito one koji su imali priliku da kupuju, naročito prilikom poseta susednoj Srbiji. U izvršnoj vlasti smatraju da je dobro, jer će usled konkurencije cene artikala biti niže. Iz Udruženja trgovaca negoduju.

Da je izvestan dolazak "Lidla" potvrdio je i Jakov Milatović, ministar za ekonomski razvoj. On smatra da je to dobra vest za crnogorsku privredu i potrošače, jer jača konkurentnost u sektoru trgovine, a osim toga, kako je naglasio, u Crnu Goru bi došao renomirani investitor iz Zapadne Evrope.

- To je šansa za nova zapošljavanja, a ako sve bude išlo kako treba, hiljadu ljudi moglo bi naći posao u objektima te kompanije - prokomentarisao je Milatović.

Zasad važi vest da se "Lidl", poznati nemački lanac trgovina, uveliko priprema da otvori prodajne objekte u Crnoj Gori, i to u početku pet prodavnica, a kasnije da se mreža širi. Traže se lokacije. Već je dostavljena ponuda za kupovinu više od 13.000 kvadrata u popularnom Siti kvartu, odnosno na prostoru nekadašnje fabrike "Radoje Dakić". I za taj kompleks ponudili su skoro 3,8 miliona evra.

Iz lokalnih trgovačkih lanaca očekuju da će dolaskom "Lidla" biti "potresa" jer će mnogi zaposleni promeniti radno mesto zbog uslova rada i većih plata koje nudi "Lidl".

- Moramo se okrenuti sebi. Treba da pokušamo da pozicioniramo još jače domaću proizvodnju, a ako prepustimo policu stranim lancima, imaćemo više štete - poručili su trgovci.

Pogledajte više